fredag 22 juli 2011

Oslo blev av med terroroskulden

Nu är Oslo likadant som Stockholm när det gäller terror. För visst måste det vara ett terrordåd, som inträffade för någon timme sedan.

Hela kvarteret med regeringsbyggnader skakades och jag ser på Sky News, som sänder därifrån att det ser förfärligt ut med splitter överallt och träd ser ut som om de har varit med i krig.

Det finns sårade säger de, men om ingen har omkommit så är det ett mirakel. Vi får väl höra mer.

På avståndsbilderna från kvarteret steg en rökpelare upp mot himlen och påminde om 9.11.

Statsminister Stoltenbergs kontor är skadat, men han själv oskadd. Eventuellt kan det vara en bilbomb. En hopknycklad bil finns i centrum för explosionen.

Fortfarande är kommentarerna mycket försiktiga eftersom ingen vet vad som hände. Det var inte två explosioner utan en med stor sprängkraft. Så sägs det.

16:49 Åtminstone en död, säger norska radion.

16:56 Flera döda, säger tidningen Verdens Gang i Norge. Verdens Gangs kontor har krossade rutor.

17:15 Polisen bekräftar att det är en bomb. Här är Dagbladets rapport från Norge.

18:09 Det rapporteras om skottlossning utanför Oslo i ett läger för socialdemokraternas ungdomsförbund. Men den nyheten kan väl inte ha med bomben att göra? Eller kan den? Statsministern skulle ha besökt lägret i morgon.

18:45 Per Gudmundson betraktar detta som ett angrepp på Norge. På NRK säger de att detta är den mest dramatiska dagen sedan andra världskriget.

20:29: Helpers of the Global Jihad har tagit på sig dådet i Oslo. Och skjutningen ute på ön ska ha ett samband. Det nämns siffror som 25 döda på ön och sju i Oslo. Också Stockholm i vintras kopplas ihop med det nya dådet i Oslo. Senare tog denna organisation tillbaka erkännandet.

21:43 "Våra tankar går till vårt broderfolk i Norge. Det svenska samhället måste nu ställa upp med all hjälp, allt stöd, all vänskap vi kan uppbåda. Det norska folkets smärta är också vår." Så skriver DN i sin huvudledare.

Uppdaterat 8.8.2011: Klockan 15.26 stannade en klocka inne i justitiedepartementet för då small bomben i centrala Oslo och ingenting skulle bli sig likt i vårt västra grannland.

17 kommentarer:

 1. Trots all övervakning vi får stå ut med i terrorbekämpningens namn så kommer detta som en total överraskning. Vem skulle ha kunnat förutspå detta? De som gjort detta har säkert inte använt internet eller andra kommunikationsmedel förutom brevledes som ju är förbjudet att snoka i enligt de flesta länders lagar. Även om man hade snokat i brev så är det väldigt arbetsamt att sprätta upp breven och läsa, särskilt om man inte vill det ska synas hos mottagaren.

  SvaraRadera
 2. Vad mycket väsen för ingenting. Norge bombar ju libyerna varje dag med sina F16 flygplan.
  Jag kan tyvärr inte tycka mer synd om en bombad norsk politiker än en bombad civil libyer.

  SvaraRadera
 3. Anonym: De bombade som dog i Norge var också civila...

  SvaraRadera
 4. Vad är ett handfull döda norskar jämfört med hundratals libyers död?

  SvaraRadera
 5. Anonym 17:38: Du var mig en cynisk jävel....menar du att det är Khadaffi som ligger bakom?

  SvaraRadera
 6. Ja tyvärr måste man cynisk nu för tiden. Vad annars kan man förvänta sig om man ränner runt om i världen och dödar försvarslöst folk?

  SvaraRadera
 7. Anonym 17:46: Varför måste man vara det? Blir världen ett bättre ställe då?

  SvaraRadera
 8. Om man är illusionslös och plötsligt får chansen att förbättra världen då gäller det att stå stadigt med båda fötterna på marken för att göra ett så utomordentligt jobb som möjligt. Annars kan man lika gärna bli religiös eller någonting och hoppas på att någon "Gud" ska göra jobbet åt en.

  SvaraRadera
 9. Anonym 18:11: Och vad betyder det i sammanhanget... är du själv terrorist?

  SvaraRadera
 10. Anonym, jag hoppas du inte är så jävla pantad att du inte kan göra distignitioner mellan norska bombräder mot militära mål på inrådan från Libyens rebel-regering från en bilbomb inriktad helt mot civila som inte en käft bett om. Libyens rebeler ber om utländsk inblanding, om nu Norge bombat sönder några Libyer så är det på rebelernas händer, det var de som bad om utländskt stöd. Att vara cynisk är en sak, men att vara så satans dum i huvudet att man inte kan skilja terror från militära aktioner, som jag btw inte stödjer på något vis.

  SvaraRadera
 11. Det betyder i sammanhanget att vanligt folk som tror på etik och moral aldrig kommer att få komma till tals där det det har någon betydelse för att förbättra världen. Världen blir mer korrupt och korrupt och det finns inget man kan göra. Det enda man dock kan göra är att vädra cyniska åsikter i hopp om att världen öppnar sina ögon. Du verkar vara en förblindad person som tror att världen är svart och vit, och kastar omkring dig orden terrorist hit och dit?

  SvaraRadera
 12. Anonym 18:26. Det är märkligt att det inte finns något att göra... det finns massor att göra och det börjar alltid med en själv. Du begriper inte heller hur journalister frågar, utan har genast dömande åsikt klar om mig som person.

  SvaraRadera
 13. Du kommer med en massa semantik med det står helt klart att du är mer för vissa människors död än andras.

  SvaraRadera
 14. Mmm skulle tro att den senaste Anonyme riktade sig till den näst siste Anonyme om de båda nu inte är samma person. Tänk vad enkelt det skulle bli om ni kallade er Ann-Katrin eller Anders eller Mullah Keblar eller något och inte alla hette Anonym... :(

  SvaraRadera
 15. Fortfarande samma Anonym. Vill inte att hökar med som du med antingen Liberal, Höger, Vänster, Facist eller självutnämnd Hycklare ska hålla på och trakassera mig.

  SvaraRadera
 16. Nu har det blivit ding-dång i den korkade skallen hos denne Anonym 18:47 och jag stoppar de(n) Anonym(a)!

  SvaraRadera
 17. Intuitivt anade jag terroristens namn: Anders (18:42) och den Anonyme 18:11 uttrycker samma tankegångar som behärskade terroristen.

  SvaraRadera