måndag 4 juli 2011

Tutankhamuns hämnd?

Ja, ja nu tänker jag raljera en smula, så se upp alla ni som inte tål sånt. Sluta läsa genast!

Ehec-smittan har drabbat Sverige genom frön av bockhornsklöver som kommer från Egypten. Vi har själva en sådan burk stående på vår mikro (fast inte från något smittat parti).

Själv äter jag aldrig sådana här förment nyttiga saker, för det tror jag inte behövs. Min morbror Evert blev 96 på vanlig husmanskost och sunt förnuft. Han rökte inte och det bidrog säkert.

Hela 25 kilo av det smittade partiet verkar ha hamnat i Sverige och distributören har varnat sina kunder.

Bockhornsklöver kallas också grekiskt hö. Inte heller något land vi har så stort förtroende för. Personligen tycker jag inte att man behöver äta allt som finns bara för att det är exotiskt.

Det går att överleva på rödbetor, potatis, kirskål och annat smått och gott som går att odla i våra egna trädgårdar. Plus lite ägg och annan animalisk föda. Hur skulle annars människor som var barn under andra världskriget när det inte fanns bananer eller några andra exotiska frukter ha kunnat bli vuxna?

Man brukar skoja om Montezumas hämnd, men här var det nog mer Tutankhamuns egen vedergällning.

4 kommentarer:

 1. Hej Ann Helena!

  Vad ska man med fröna till? Bara tugga på? Bockhornsfrö? Plockar man dem från hornen av bocken? Låter inte alls exotiskt, mer som något man inte ska stoppa i munnen!

  SvaraRadera
 2. Ramona: Nä dom lär reducera kapha och vata och öka pitta. Mmm låter ekivokt. De lär stimulera livmodern. Låter likadant.

  Men för att vara lite allvarlig: de äts för att människor såg att djur åt dem som hjälp för matsmältningen och som laxativ. Sorgligt att dessa frön nu ger en livsfarlig sjukdom istället.

  SvaraRadera
 3. Ann Helena Rudberg, du kan nog kallt räkna med att smittan inte uppkom ur dessa frön ändå, ehec är en köttbakterie och kan bara hamna i grönt om den PLACERAS där av någon.

  SvaraRadera
 4. Henke: Tror inte på konspirationsteorier, utan mer på överbefolkning och dåliga avlopp, toaletter och dålig hygien plus okunskap. Menar du att vi har kötterrorister, som går runt och placerar ut ehec-bakterier i våra butiker? Eller hos odlarna? Avancerat i så fall. Värre än antraxbreven.

  Nä människor är rätt dumma faktiskt, inte så kunniga om saker och ting heller, om de inte blir upplysta. Och numera ärvs heller inte kunskap om hur man ska äta eller vad som är bra att äta, utan vi tror att vi måste ha det senaste och modernaste receptet med de mest exotiska växterna.

  Och kvinnor är mer lättlurade än män där eftersom de vill leva nyttigt och inte bli tjocka. Och kvinnorna som tidigare stod för kontinuiteten i mat och hur man åt har förlorat också detta band till sina mödrar. Jag bor på en tomt där det finns kirskål, som är ett ogräs som är nästan outrotligt, men som förr i tiden var oumbärligt som grönsak på våren.

  Vi har också såpnejlika på tomten, vilket gick att använda för att tvätta kläder förr i tiden. Och naturligtvis nypon och slånbär runt omkring, vilket också går att äta.

  Och numera kan kirskål intas på lyxrestauranger importerat från odlingar i Norrland. Vilket lurendrejeri!

  SvaraRadera