tisdag 19 juli 2011

Avslöjaren hittad död

Journalisten Sean Hoare, som var den förste som avslöjade metoderna på News of the World förra året hittades i går död. Dödsorsaken är oklar, men det handlar inte om död av hög ålder.

Han var själv ett offer för News of the World och den kultur som fanns inne på tidningen. Han var nöjesreporter och levde ett priviligerat liv som sådan. Han kom från arbetarklassen och hade kommit upp sig.

Men verkligheten förstörde hans psykiska hälsa: "Jag betalades för att gå ut och ta droger med rockstjärnor - bli full med dem, ta piller med dem, ta kokain med dem." Det var så tävlingsinriktat och han gick bortom pliktens gränser. Han gjorde, som han sade, saker ingen frisk man skulle göra, därför att han var inne i en maskin.

Han brukade börja dagen med en rockstjärnefrukost - en lina kokain och en Jack Daniels - tillsammans med en annan journalist. Han använde tre gram kokain per dag och gjorde av med tusen pund per vecka på drogen. Plus massor med alkohol. I backspegeln såg han att detta hade skadat honom enormt, men när det hände så var han inne i gänget, som höll på likadant.

Det här berättar The Guardian i dag. Jag känner igen kulturen. Den finns också i Sverige. Den gick över från alkohol till kokain på 80-talet.

Sean Hoare var kompis med chefredaktören Andy Coulson, som alltid sade att han inte brydde sig om hur historierna hittades, som kom i tidningen. Och alla var inne i svängen med avlyssning av telefoner. Han hade slutat dricka brukade han säga, men unnade sig lite rött vin.

Hans hälsa var dock förstörd och han blev inte ens femtio. Det brukar vara så med den sortens liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar