onsdag 6 juli 2011

Svenskarna terroranklagas

Och de ska ställas inför rätta för de terroristaktiviteter de tänkte genomföra. Så sägs det nu om Martin Schibbye född 1980 och Johan Persson född 1982, båda frilansjournalister, som har gripits i Etiopien, sedan de inbäddats i gerillarörelsen ONLF.

Det är tredje generationens revolutionsromantiker, som har begett sig iväg för att göra en insats i världen. De båda jobbar ihop med Anna Roxvall i här Sverige. De använder samma kontor.

De båda journalisterna var tillsammans med en grupp på 23 gerillamedlemmar, 15 av dem dödades. Svenskarna sårades och tillfångatogs. De hade gått in från Somalia med vapen och kortvågsradio och Johan Persson har tidigare utvisats från Etiopen för att ha haft samröre med ONLF.

Svenska myndigheter avråder från att åka till Etiopen. Martin Schibbye har skrivit för bla Proletären, Flamman och Etc och jobbat på Folket i Bild.

Som jag tidigare har skrivit så påminner de mig mycket om 70-talsvänstern i Sverige, som gav sig iväg för att hjälpa till i världen. Martin Schibbye är utbildad plutonchef i pansarvärnet i Sverige.

De påminner också mycket om Arne Lemberg och min kompis från journalisthögskolan Kalle Bergman, som smet in i Uganda från Kenya och som dödades där tillsammans med två andra journalister. Skillnaden är att dessa båda hade en stor svensk tidning i ryggen: Svenska Dagbladet.

Varför frilansjournalister ska ge sig in i Etiopen från Somalia, som de här gjorde, är svårbegripligt. De var inbäddade tillsammans med gerillan, som vill att somalierna i provinsen i Etiopien ska ta över och göra denna provins fri.

Eftersom i stort sett alla somalier är muhammedaner, så verkar det i mina ögon vara ett försök till maktövertagande av somalier i Etiopien, där hälften är kristna och hälften muhammedaner.

PS. Och här säger Etiopien att det är fel med terroristanklagelserna att denne UD-tjänsteman är felciterad. Det är inte klart ännu vilket brott de ska ställas inför rätta för. DS.

PSPS. Och de blev inte frisläppta mot borgen eftersom det finns en möjlighet att de avviker. DSDS.

2 kommentarer:

  1. Ser man, det var väl det jag trodde. Ibland är saker precis som de ser ut. Speciellt människor.

    Låt de där grabbarna ... eller jag vet inte förresten. Vad vore bäst för dem? Avideologiseringsläger nånstans?

    Pappan (från bloggen Pappans murslev)

    SvaraRadera
  2. Nu vill vi se en stor mediakampanj med mycket sentimentalt snyft; BEFRIA Dawitt, Schibbye och Persson.

    SvaraRadera