fredag 10 december 2010

En enda människa kan ha smittat bortåt 12 000 i Östersund

Så illa ställt är det med denna Cryptosporidium Homonis, att 1 gram avföring kan smitta hur många som helst. Detta enda gram kan innehålla mellan 1 miljon-100 miljoner parasiter.

Det räcker att man får i sig mellan 10-100 sådana här parasiter för att bli smittad. Bortåt 12 000 människor har smittas i dagsläget.

Om jag bodde i Östersund skulle jag vara rätt förbannad på den där enda människan. Plus på de dumskallar som har kopplat minst fyra toaletter i fastigheten på Odenskogsvägen 84 fel och låtit dessa gå ut i dagvattnet.

Och på Vattenreningsverket, som inte kunde få bort alla parasiter ur vattnet de tog in från Storsjön.

Det verkar finnas många bovar i det här dramat. Men varifrån kom den där parasiten från början? Djur blir ju inte sjuka av den sägs det. Så vad för slags djur har denna enda människa ätit? Kalvar och lamm lär innehålla dessa parasiter i riklig mängd. Men vem äter rått kött?

De dör ju om man tillagar maten ordentligt. Eller var det aldrig några djur alls inblandade? Utan detta är en helt mänsklig parasit? Svårt att tro. Vem har så dålig hygien att den får i sig avföring?

"C. hominis is almost exclusively a parasite of humans" står det på Wikipedia.

Här kan ni läsa om smittkällan.
9.7.2013
I dag åtalas Östersunds kommun för det är kommunens fel att detta hände. Tre miljoner ska kommunen betala i skadestånd. Det hela är ett miljöbrott. Kommunen ska se till att vattnet är fritt från parasiter. Dock hade kommunen ingen som helst anledning att tro att detta kunde ske, dvs de kunde inte tro att denna parasit skulle kunna finnas där. Blåögt.

2 kommentarer:

 1. Intressant att få veta något om "den där enda människan".
  Risken är att det är en av de som någon okänslig person bland sverigedemokraterna på Ålandsfärjan beskrev som "folk från Afrika och Afghanistan som ibland kommer med 2 000 parasiter i sin kropp." Tänk om hon får rätt?

  Malaria som är väldigt vanlig i Afrika lär ju orsakas av massor av parasiter. Är läkarvetenskapen som påstår det lika rasistisk som den kvinnliga sverigedemokraten?
  //Pops

  SvaraRadera
 2. Pops: Vete tusan, men malaria kan man skydda sig emot. Har åtminstone jag gjort de gånger jag har varit i Afrika. Parasiter i svenska vatten är svårare om man inte tror att de ska finnas där, men äckligt är det vem som än har fixat till detta. Infödd svensk eller invandrare. Fy farao. Dock kunde den ju inte veta att toan dessutom var felkopplad. Ridå! Så dumt så dumheten står som spön i backen. Inte direkt någon raketforskare som har gjort den rörkopplingen.

  SvaraRadera