söndag 21 mars 2010

Tusen stockholmare använder kokain varje dygn

Den uppskattningen görs sedan vattnet i Henriksdalsverket har analyserats. Det är både invånare i innerstan och i förorterna.

Detta innebär att Stockholm ligger på en liknande nivå som andra städer i samma storlek i Europa.

Människor i Sverige bryr sig inte särskilt mycket om att deras missbruk av drogen stöder brottslingar i fler världsdelar än i Sydamerika, där drogen utvinns.

Plura Jonsson var den senaste kändisen, som åkte dit för att ha köpt kokain.

Drygt fem miljoner amerikaner i USA missbrukar drogen och mer än en miljon crack.

I hela världen är det omkring 25 miljoner, som missbrukar kokain och de tre länderna Colombia, Peru och Bolivia står för nästan allt kokain, som framställs i världen. Gamla indianländer. Det kan ha något med saken att göra.

Kokain kräver liten arbetsinsats och klarar sig utan konstgödsel och bekämpningsmedel. Eftersom kokainet är eftersökt så kommer också uppköparna till bönderna.

Colombia står för ungefär hälften av det odlade kokainet i världen. Landet har omkring 44 miljoner invånare och medellivslängden för män ligger på cirka 66 år. BNP per invånare ligger på 7 000 dollar per år.

I Mexiko är de sex eller sju stora drogsyndikaten dominerande på kokain, eftersom de behärskar gränsövergångarna till USA.

Ett krig har brutit ut om pengarna som detta ger och tagit omkring 18 000 liv de senaste tre åren. Mexiko är sedan gammalt också ett indianland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar