söndag 21 mars 2010

Sir Isaac Newton trodde på harmageddon år 2060

Sir Isaac Newton anses än i dag vara en mycket realistisk vetenskapsman, som menade att gravitationen, tyngdlagen styrde hur månen och jorden förhöll sig till varandra.

Eller hur äpplets relation var till marken när det lossnade från trädet. Men han sysslade också med alkemi och att ta reda på ur bibeln när jordens undergång skulle inträffa.

Han dolde dock sina papper för eftervärlden och det är först nu som de har studerats ingående. Bibeln tolkades bokstavligen på Newtons tid och han menade att han var lämpad att upptäcka Gud eftersom han hade så stora kunskaper i matematik. Den heliga skrift var en kod som kunde genomskådas.

Newton dog 1727 och det skulle dröja ett par hundra år innan hans papper gick på auktion 1936, då ekonomen John Maynard Keynes köpte en del av dem och Abraham Yehuda en palestinsk jude köpte resten.

Den stora domedagen kommer när judarna återigen har tagit tillbaka sitt land och Jerusalem menade Newton. Denna stad som Newton såg som världens viktigaste.

Dessutom ska templet byggas upp igen, som det en gång såg ut och när detta sker, så kommer harmageddon. Sir Isaac Newton såg vetenskap och religion som en och samma sak. Det ena gick i det andra. Men ändå gömdes hans papper undan om de beräkningar han hade gjort.

Uppenbarligen ville inte samtiden fläcka hans vetenskapliga rykte genom dessa spekulationer. Men ingenting i samtiden var Newton främmande.

Harmageddon har vi människor förmåga att åstadkomma när som helst. Ifall man med det menar jordens undergång. Vi har en kärnvapenarsenal, som kan utrota mänskligheten flera gånger om.

Men Newton trodde också på det tusenårsrike, som skulle komma när domedagen var över. Både hos Marx och i Hitlers läror kan man finna något liknande. En stor kamp måste följas av något storartat, så detta finns med i många ideologier med olika förtecken.

3 kommentarer:

 1. Hej Helena!
  Bibelns harmageddon har inget med jordens undergång eller ett kärnvapenkrig att göra. Enligt Uppenbarelseboken rör det sig i stället om ett gudomligt ingripande för att rädda mänskligheten från en självmordskurs. I Predikarboken 4:1 står det att jorden ska bestå för evigt och i Uppenbarelseboken 11:18 bekräftas tanken att Gud ska fördärva dem som fördärvar jorden. Skaparen ska alltså gripa in på ett selektivt sätt så att de saktmodiga ska få bo på jorden i framtiden (Matteus 5:5).
  Är det inte en uppmuntrande tanke?

  SvaraRadera
 2. Anonym: Bibeln, bibeln... herregud säger jag. Är du med i Jehovas eller nån annan sekt? Har en väninna som alltid försöker frälsa mig och få med mig i de där 140 000 eller hur många det är som ska räddas undan den stora katastrofen och få sitta på Gud faders högra sida. Nemesis, nemesis är ditt namn. Hämndens timme kommer att slå och allt i de eländigas liv kommer att rättas till. Som i sagorna ungefär... På jorden har vi makten över oss själva... inte gudar, andar eller sagoberättare. Bara okunskap gör att vi fortfarande krigar och ser andra som fiender. Men vi lär oss så sakteliga...

  SvaraRadera
 3. Såg en dokumentär om just det här "Newton-ämnet" för ett tag sen, mycket intressant faktiskt. Faktum är att han drog paralleller mellan Den stora skökan (återigen "den där bibeln" :P) i Uppenbarelseboken 17:3-6 och Katolska kyrkan.

  Inte en alltför smickrande beskrivning vilket kan förklara varför dokumenten hölls hemliga så länge.

  SvaraRadera