onsdag 3 mars 2010

Se det jättelika isberget

När det ger sig av från Antarktis och hur en trevlig forskare står upp och säger att detta är något helt naturligt, som sker med ungefär 50-100 års mellanrum.

Va helt naturligt! Det skulle ingen ha vågat säga ens för ett halvår sedan och om någon vetenskapsman hade sagt det, så skulle det inte ha tagits med i de klimatvarningar, som duggade tätt som ett regn om hösten över oss.

Och också nu måste förstås reportern ta med att detta isberg - stort som Luxemburg - kan komma att ändra havsströmmar när det smälter längre norrut och därmed påverka klimatet. Om några årtionden eller så, tror jag hon sa, rätta mig om jag har fel. Orkar inte lyssna en gång till.

Okej. Och samtidigt kan inte forskare ens spå vädret ett dygn framåt knappt.

Ibland påminner forskning verkligen om de där galningarna, som brukar rusa fram och tillbaka på film, när något inträffar som de absolut inte har räknat med. För de har grävt ned sig i siffror och ser inte bilden för alla pixlar...

4 kommentarer:

 1. Är det inte lite konstigt att det här "extremvädret" började samtidigt som klimatkonferansen i Köpenhamn?

  Jag kan helt ärligt säga att inte skulle jag börja gråta om det blev en smula klimatförändring. Den berömda tempraturförhöjningen, vart tog den vägen?

  SvaraRadera
 2. lena: Jovisst och nu har ju hela jorden vickat till också pga den hemska jordbävningen i Chile... fel håll verkar det som. Vi måste ha flyttat ännu längre mot Nordpolen, avskyr vintern vid här laget... jag som spekulerade i att Arktis måste ha blivit så tungt nu med all is, så jorden borde tippa helt och hållet så att vi plötsligt får 30 grader varmt som vid ekvatorn, för vi skulle vara den nya ekvatorn ;) Fast min kloke son säger att den inte kan tippa på det viset... mot vadå säger han? Vad tror du?

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Tippa åt fel håll...hemska tanke.

  Nej, vi får helt enkelt spridda till hela bloggvärlden att vi på ett givet klockslag springer allesammans och ställer oss på den andra sidan, så att vi får balans. Eller ett litet överslag åt den varma sidan;))

  SvaraRadera