torsdag 4 mars 2010

Blod är tjockare än vatten

Det är alldeles uppenbart nu när jag stöter på släktingar tack vare internet och att jag själv tar reda på saker och att jag pratar med dem. Jag borde väl ha gjort det redan för drygt fyrtio år sedan när min mamma dog. Men då var allt för svårt.

Jag själv var 22 år när detta hände och fullt upptagen med att försöka skaffa mig ett eget liv. I backspegeln kan jag dock se hur mycket jag har gjort hela tiden, för att försöka få ihop mina olika släkter, mina egna olika anlag och gener och förstås den miljöpåverkan, som jag och alla andra som är födda på 40-talet har utsatts för i vårt särskilda land Sverige.

Kanske har det jag skrivit gjort att ett kusinbarnbarn nu får ett namn på det onda hon har haft i sin mage. Läkarna trodde det var cancer, precis som med en av mina kusiner, som fick höra det för länge sedan. Men när inte hon var död efter två år så förstod läkarna att det var nog inte var cancer trots allt.

Hon lever fortfarande, men äter medicin mot denna konstaterade sjukdom, som indianer kan ha. Och detta kusinbarnbarn hoppas jag också blir hjälpt av det jag hitills har tagit reda på. Hon skulle till läkare snart berättade hennes pappa för mig i går.

Vi hade aldrig talats vid, men pratade någon timme nu i telefon. Så blod är nog trots allt tjockare än vatten. Och jag skriver vidare på min nya bok I Ormbärarens tid. Ormbäraren är en stjärnbild, som finns på himlen och som solen går igenom i början av december.

Men den stjärnbilden räknas inte in i zodiaken, för då blir det ju tretton stjärnbilder och inte de jämna tolv med vardera trettio grader, som vi nu kan se på natthimlen. Och min nya bok handlar om släktens berättelse om att vi nog härstammar delvis från Spanien och någon indian.

Den är inte alls färdig, utan kommer att skrivas under minst något halvår till. Man vet aldrig med böcker. De har en förmåga att gå sin egen väg efter ett tag. Och författaren får hänga med på resan. Det blir som ett spännande äventyr om man inte i förväg har bestämt sig för vad som ska hända.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar