söndag 21 mars 2010

Flyg inställda efter vulkanutbrott på Island

Det vulkanutbrott som inträffade i går kväll lokal tid på södra Island har ställt in flyg till Keflavik, som bara ligger något tiotal mil bort. Omkring 500 människor har evakuerats på marken.

Denna del av Island har inte haft något vulkanutbrott på nästan 200 år. Den största faran är att smältvatten från vulkanutbrottet kommer att översvämma hus.

Den här vulkanen är sammankopplad med den större Katla, som forskarna trodde skulle få nästa utbrott. Det kan fortfarande hända.

Det finns ett 30-tal vulkaner på Island, som brukar ha utbrott ungefär vart femte år.

Ett av de mest spektakulära utbrotten skapade en ny ö Surtsey, som ligger omkring tre mil från Island. Den bildades under åren 1963-67.

Här är bilder från vulkanutbrottet nu ur isländska tidningen Morgunbladid.

4 kommentarer:

  1. Jag har ju just kommit hem från en vulkanö. Det är mycket intressant. Vi såg Teide från alla håll på Teneriffa. Man ser den från Gran Canaria också. Tror man ser Teide från alla sju öarna. Ska ta reda på det. Ska börja skriva lite resereportage. Teide var snöklädd. Pico del Teide heter toppen visst.
    Jordens inre väller ut. Undrar om det kokas nytt där inne i hålrummen sen.

    SvaraRadera
  2. Helena: Teide den brukar också ha utbrott lite då och då... vet jag. Och dom påstår att halva Teneriffa kan rasa ned i havet och åstadkomma tsunamivågar i USA... katastrofer och kollapser... konstigt att livet har överlevt överhuvudtaget på den här planeten.

    SvaraRadera