fredag 19 mars 2010

Colleen La Rose i livskris

Går det att ursäkta terrorister och mördare med livskriser?

Det är vad en religionssociolog försöker sig på för att förklara amerikanskan Colleen La Rose beteende, nu när hon står anklagad för att ha gått med i en terrororganisation med syfte att ta livet av Lars Vilks.

Är det för att hon är blond och blåögd? Måste det till sådana förklaringar då? Medan svartmuskiga män bara är onda?

Brottslingar kan se ut hur som helst. Det vet vi. Kvinnor är ofta lika skyldiga som män, men ursäktas mer. Kvinnor anses svaga, små och sköra, uppbyggda av ett klenare material än männen. Och det är lätt att spela på den rollen.

Colleen La Rose är dessutom rätt liten till sin kroppsbyggnad, en krum kvinna, åldrad i förtid. Nä sådana varelser kan egentligen inte göra något ont.

Men att också kvinnor kan vara psykopater vet vi. De kan precis som män vara känslokalla, manipulerande och icke empatiska. Men oftast begår de inte våldsbrott, utan ägnar sig åt bedrägerier och förskingringar. Fler kvinnor än män döms också till psykiatrisk vård.

Colleen La Rose som också kallade sig Fatima Rose var med på att rekrytera manliga terrorister och hade själv gått med på att gifta sig med en sydasiatisk man. Hon fick i uppdrag att resa till Sverige och ta död på konstnären Lars Vilks och skrev på internet att hon skulle göra det eller dö medan hon försökte.

Hennes verksamhet sträckte sig mellan juni 2008 till oktober 2009. Hon låter inte så oskyldig i mina öron.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar