tisdag 9 mars 2010

Lars Vilks dör gärna för konsten

Det hörs på hans lakoniska uttalanden om saken nu när sju stycken har gripits för att ha planerat att döda honom. De är irländska medborgare till en del, men har - förstås - sitt ursprung i Mellanöstern.

- Kul att terroristerna visar intresse för konsten, var hans replik då år 2007 när han hade åstadkommit Muhammed som rondellhund. Och han lovade att göra musikal av detta också, men det har vi ju inte sett något av.

En riktig lurifax den där Vilks, som är ett år yngre än jag och som naturligtvis visste vad han gjorde då när han åstadkom rondellhunden.

Detta som var så populärt ett tag att dessa rondellhundar fanns överallt i nästan alla rondeller i Sverige.

De blev ett slags folkkonst under några år, dock föreställde de allt möjligt och inte alls Muhammed. Vilks red på vågen bara.

Lars Vilks har lyckats som konstnär genom att göra skandal. Det började med Nimis och Arx, som det har förts processer kring länge. Och konstnärens syfte har uppenbarligen varit att göra skandal också ute i världen.

Det bästa sättet att åstadkomma det nuförtiden är att reta religiösa utövare av olika sorter och då företrädesvis de som är islamister. De är lättretade. För ingen bryr sig om att Jesus chikaneras.

Det bidrog istället förra ärkebiskopen till med en utställning, med halvnaket och erigerad penis på Jesus. Så lite är kristendomen helig i vårt land.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar