söndag 7 mars 2010

Jag gillar mors dag bättre

Bättre än Internationella kvinnodagen. Ska vi inte ha en mansdag också? Fars dag finns ju. Varför behöver inte också männen en dag?

Tänk vilket slit det är att vara man. De har fortfarande största försörjningsbördan i familjen och kan ofta inte vara hemma med barnen, för de tjänar för mycket, så då drabbar det familjen. De måste kämpa sig fram i alla lägen, men inte för mycket för då kan de ju beskyllas för att vara manschauvinister och ta för sig för mycket.

De drabbas av olyckor på sina ofta farliga arbetsplatser och hinner aldrig njuta riktigt av någon pension ifall de överlever. För riktigt så länge som kvinnorna lever de inte. Det skiljer drygt fyra år i genomsnitt utom i Norrbotten förstås för där lever männen ännu kortare än i övriga Sverige.

Män tar livet av sig mer än kvinnor och i Norrlands inland är frekvensen högre. Åttio procent av alla som dör i bilolyckor är män. Omkring åttiofem procent av alla som drunknar är män. Omkring sjuttio procent av de som omkommer i bränder än män.

Skador bland män är den vanligaste dödsorsaken före 65 års ålder. När en forskare fick frågan varför det var så så visste han inte. För ingen hade brytt sig om att ta reda på det.

Tesen var att det ingick i den patriarkala strukturen, att män helt enkelt var uppfostrade till att vara stora och starka (även när de inte var det) och ta risker.

Jag tror att män behöver en internationell dag mycket mer än vad kvinnor gör. Vi bryr oss inte om dem helt enkelt. De är halva befolkningen och det ses som att dessa kan vi offra. Men i den officiella föreställningen ska kvinnor ha allt det som män har, men utan de risker som männen nu tar.

För kvinnor är ju så små och klena inte kan de göra allt det som männen gör. Men bra betalt ska de ha för det. Och sitta i bolagsstyrelserna. Självklart.

6 kommentarer:

 1. Alla känner väl till den internationella mansdagen, Jaså inte det?

  http://en.wikipedia.org/wiki/International_Men%27s_Day

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Internationella_mansdagen

  Det är säkert så att den här mansdagen får lika stor uppmärksamhet och statsstöd som kvinnodagen, ska ni se. För här har vi säkert ingen diskriminering!

  SvaraRadera
 2. Cuben: Ja du ser... hade aldrig hört talas om denna för mig helt okända dag.. typiskt.

  SvaraRadera
 3. Hade ej heller hört talas om att det ska finnas en internationell mans dag.

  Men jag förmodar att pga könsmaktordningen och hur den bekämpas i Sverige så har media och samhället valt att enbart fokusera på den Internationella Kvinnodagen.

  Allt för att upprätthålla den skeva balansen mellan könen....
  (eller vad de nu arbetar för/emot)

  SvaraRadera
 4. Ingen fara Ann Helena, det var bara Weather Girls< som var så glada om att... It's Raining Men. Men det var i början på 80-talet...

  Hur som helst Ann Helena, stort GRATTIS på dagen, imorgon!
  Något om kvoteringslagen i bolagsstyrelserna? Självklart..

  SvaraRadera
 5. Valens: Vilken härlig icke-politisk-korrekt video du har hittat. Tänk att dom fick göra sådana inspelningar på 80-talet... skulle väl aldrig tillåtas nuförtiden... mulliga påklädda kvinnor och nakna män... jag ler fortfarande...

  SvaraRadera
 6. Jag med, Ann Helena. Jag ler fortfarande. Det var en härlig icke-politisk-korrekt video jag har hittat. :)
  Statistiken visar att mer än hälften av alla invånare i USA är överviktiga eller feta...
  Men strunt samma, imorgon är en annan dag... :)

  SvaraRadera