måndag 22 mars 2010

Omöjligt att begripa president Obamas vårdreform

För en svensk är USA inte riktigt begripligt. Att det var knäckfrågan om aborter, som till sist löstes och fick sjukreformen att antas. Federala amerikanska skattemedel får inte gå till abort förutom i fall då det handlar om våldtäkt, incest eller med risk för kvinnans liv.

Och det var genom att garantera att detta skulle förbli så som president Obamas reform kunde röstas igenom i natt. Försäkringsbolagen ska inte längre kunna utestänga någon medborgare. Och barnen ska vara försäkrade med föräldrarna ända upp till 26 års ålder.

Som svensk tittar jag förundrat på hur detta land fungerar. Hur de gamla rötterna från dess bildande släpar med. Att det var religiösa människor, som stod för denna grund, dock inspirerade av den franska revolutionens tankar och ord.

– Detta är en seger för USA:s folk och en seger för förnuftet. Dagens beslut besvarar böner från varje amerikan som innerligt hoppats på åtgärder i ett system som fungerar för försäkringsbolagen men inte för vanliga människor.

Det sade president Obama efter beslutet och anknöt så till både franska revolutionen (förnuftet) och religiositeten (böner).

Omkring 32 miljoner amerikaner berörs av beslutet. De kommer inte längre att kunna utestängas för att de är eller har varit sjuka eller för att de är fattiga. USA har hitills lagt ned dubbelt så mycket som andra länder på sjukvård och ändå inte fått ut samma kvalité.

Myten om att sjukvården är privat och ska gå med vinst stämmer dock dåligt. Endast en tredjedel av sjukhusen i USA drivs av det offentliga. Hälften av sjukhusen i USA ägs och drivs av stiftelser, kyrkor och universitet, det vill säga icke-vinstdrivande företag. Endast omkring 15 procent av sjukhusen i USA ägs av vinstdrivande företag.

Nu ska USA bli som andra rika västländer och ge sina medborgare ordentlig sjukvård. Åtminstone från 2014.

3 kommentarer:

 1. Att sjukhusen drivs av stiftelser, kyrkor och univeritet innebär inte att de inte ska leverera vinster till sina ägare. Det är tvärtom så att det är svårare att kontrollera vinsterna.

  Läs på.

  SvaraRadera
 2. Anonym: Om du såg mig som en jämlike och inte som Gud i himlen skulle du själv kunna diskutera detta och själv framföra de sakargument, som du eventuellt har. Sluta sätt människor på piedestal. Och tryck inte till dem heller!

  SvaraRadera
 3. Jag blir alltid så irriterad på folk som är anonyma, om inte annat kan dom väl i alla fall hitta på ett namn. Det är precis som om dom inte vågar stå för vad dom tycker.

  För övrigt så tycker jag att du skriver väldigt intressant, det jag har läst hitintills i alla fall.

  SvaraRadera