måndag 1 augusti 2011

Värre våldta invandrarflicka

En invandrad flicka som kommer från en kultur där hon är van att lyda och där skammen är större har svårare att både försvara sig mot våldtäkt och att berätta om det. Därför ska våldtäktsmannen ha ett hårdare straff.

Så resonerar Svea hovrätt, men får kritik för det. Det kan betyda att svenska flickor kan man våldta och då få lägre straff för detta brott, eftersom de anses ingå i en kultur, där man lär sig att säga ifrån.

Det blir lite svårt att motivera en dom på så vis eftersom det strider mot likheten inför lagen. Svenska flickor och invandrade ses inte med samma ögon.

Det går inte att hävda att kulturell bakgrund gör att människor ska ses olika inför lagen.

4 kommentarer:

 1. Men det är ju helt vansinnigt! Vilka signaler det sänder...man blir faktiskt rädd.

  SvaraRadera
 2. Likhet inför lagen verkar tyvärr inte vara det viktiga längre. Det ska alltid hittas undantag åt det ena eller det andra hållet. Om man tittar på invandrare som döms för grova brott, de får fängelse och ska efter avtjänat straff utvisas ur landet. Utvisningen gör då att de får ett fängelsestraff som är kortare än vad det skulle ha varit utan utvisning. När det sedan är dags för utvisning så har deras anknytning till Sverige ökat och/eller så finns det inget land som tar emot dem... då kan de inte utvisas vilket leder till att de har fått en straffrabatt som inte svenska brottslingar kan få. Det är inte heller ok, man ska straffas lika, och har man sedan möjlighet att bli av med en människa som har begått ett grovt våldsbrott, då ska den chansen tas. Vi måste skydda offren först och främst. Det görs tyvärr inte idag.

  SvaraRadera
 3. Det kan visst vara likhet. Om en svenskfödd blond flicka blivit utsatt för samma sak så kanske det också varit en försvårande omständighet om hon kommit ifrån ett mycket auktoritärt hem där hon fått lära sig att lyda vuxna till varje pris.

  SvaraRadera
 4. Enligt Svea hovrätt ska en Afrikansk man som våldför sig mot Reinfeldts fru Filippa ges lindrigare straff än om kvinnan är av Afrikanskt ursprung.

  SvaraRadera