onsdag 31 augusti 2011

Tusen och en natt

Så bisarr framstår Khadaffis familj nu i ljuset av rebellernas framtåg, att det inte skiljer sig nämnvärt från kalifens Bagdad för tusen år sedan.

Hans kvinnliga livvakt var i själva verket ett slags harem. Det som många har misstänkt framkommer nu. Samtidigt som Khadaffi utåt sett var för att kvinnor frigjorde sig, fick utbildning och levde civiliserade liv på 2000-talet, så höll han en härskande och tusenårig dominerande hand över kvinnor i sin omgivning.

En barnflicka har torterats av frun till en av Khadaffis söner. Hon har skållats med kokande vatten. Helt likvärdigt med Kismet, en film från Hollywood, en fantasy, som handlar om den gode unge kalifen och hur storvesiren är en skurk. Med Marlene Dietrich, som stjärna, inspelad 1944. Kan ses nu också på TCM:s kanal i TV. Sändes senast i går.

Tänka sig hur märkligt det är att samma saker utspelar sig nu i vår tid, som för mer än tusen år sedan. Men ingenting försvinner från människors inre liv. Skurkar och banditer är eviga och det onda vill leva med. Och möjligheterna till ondska finns alltid bakom stängda, låsta dörrar.

Samtidigt släpper nu FN på miljarderna, som Khadaffi har samlat utomlands. Folket i Libyen behöver hjälp med vatten och el. De grundläggande funktionerna i samhället fallerar.

Ja, det är priset för att förflytta sig tusen år framåt i tiden på några månader. Som mänsklighet kan vi inte längre ha sådana män som Khadaffi som ledare. Han har varit urmodig i åtminstone tusen år. Som mänsklighet behöver vi höja oss kollektivt i medvetenhet, så att denna slags ondska försvinner ur vår värld.

15 kommentarer:

 1. Om du varit livvakt i hand gard. Hade du sagt att han var en fin man nu när du förlorat kriget? Hade du inte sagt något hemskt om honom för att bli skonad och sedd som offer istället som sympatisör för en tyrann?

  Bara en tanke. Behöver inte vara så. Tänk på att Sveriges kung också hade sitt harem ett tag. Även baksidan har en baksida.

  SvaraRadera
 2. Anonym: Jaha så Khadaffi är en fin man? Vem är du då?

  SvaraRadera
 3. Du förstår inte min poäng. Om du var en tillfångatagen vakt från en idiotisk man. Hade du inte hittat på något som gjorde dig mer till offer?

  Eftersom du antagligen inte varit i krig kan jag säga dig att människor som förlorar antigen står för det som slåtts för - eller totalförnekar och säger "vi var tvugna" "vi visste inget".

  Alltså även om Kaddafi är en idiot så kanske dessa kvinnor ljuger för att skona sitt egna skinn.

  Eller hade du som han livvakt sagt att du stod för allt du gjorde. Av egen fri vilja?

  SvaraRadera
 4. Anonym 9:38: Din poäng är ingen poäng i min värld... du utgår från dig själv och dina egna ramar, hur du skulle ha uppfört dig i en liknande situation och så lägger du dina fördomar över andra. Du projicerar.

  "Kvinnliga livvakter har berättat att rekryteringen till kåren skett via utpressning. Fäder eller bröder som dömts för brott har erbjudits slippa påföljd om de levererade en kvinnlig släkting till livvakten. " Ljuger de om detta? Barnsköterskan är uppenbarligen svårt skadad. En olycka?

  Så Khadaffi var en fin man? Vem är du då?

  SvaraRadera
 5. Varför hänger du upp dig på Khaddafi. Om du kan läsa så skrev jag att han är en tyrann?

  Man lär sig av andras poänger också.

  Du tar genast ställning till att jag kontrar allt media skrev. Fel. Men jag vet av erfarenhet att när krig tar slut skrivs sanna händelser och även överdrivna, rent av påhittade. Men detta kanske du inte kan referera till eftersom du levt igenom krig igenom media?

  SvaraRadera
 6. Anonym 10:16: Varför handlar det jag skrev om Khadaffi och den världen? Ja det kan man verkligen fråga sig. Varför inte skriva om blommor och vackra kläder istället? Vore inte det bättre?

  Stackars dig som har varit i krig, men varför tro allt om världen efter dessa erfarenheter? Har du då inte fastnat någonstans på vägen? Projicering på alla därefter kommande händelser.

  Tänk om! Och vem blir du då? Och tro inte en massa om mig heller. Tack!

  SvaraRadera
 7. Ha det bra du med. Även om du inte vågar se på andra sätt.

  SvaraRadera
 8. Anonym: Hahahaha... tack för den tilltryckningen... du märker inte ens vad du gör va? Ha en trevlig dag vem du än är.

  SvaraRadera
 9. Sådan är socialismen,... även Mao hade ett harem, men när han blev äldre föredrog han yngre oskulder,..
  Vad sagt med detta; är det ett socialistiskt problem, ett arab eller mansproblem, eller ett maktfullkomlig diktatursproblem? Jag sätter det gärna i samband med det sistnämna, Helt säkert är att vi kommer läsa flera skildringar om denne diktators märkliga vanor, en i en lång rad socialisters, vars verklighet spårade ut.

  Givetvis finns det alltid ett intresse ifrån dennes omgivning att skildra sig som offer,.. men anledning att betvivla dem har vi inte! Tvärtom, denne arabiske socialist diktator har hela tiden gett signaler om sin maktfullkomlighet.

  SvaraRadera
 10. Anonyme 18:24: Du fick inte din kommentar publicerad för att du angriper bloggaren.

  SvaraRadera
 11. Vad har Kalifens Bagdad att göra med dagens Gaddafi?

  När ett krig tar slut ljuger oftast människor till varför dom gjorde eller stod för det dom gjorde. Tvingades, sanktionerades etc. Få är ju kvar som stolt ropar att dom gillade Hitler, Milosevic, Saddam, Gaddafi. Eller som det kommer komma att bli även tyrannen Assad.

  Gaddafi har hyllats för sina kvinnliga vakter. Nu passar den motsatta bilden istället.

  Första Kuwaitkriget inleddes med en iscensatt sändning på amerikansk TV. Visserligen är Saddam en tyrann.


  Men vem satte dit alla dessa herrar till makten från första början? Vem kommer kontrollera dom inbördes konflikterna som rebellerna kommer ha över makten?


  Att göra en saga passar bättre än att skriva om sanningen i media. En ond skurk är lättare att smälta.

  SvaraRadera
 12. Ann Helena > Du missar Anonyms poäng. Troligtvis stämmer hela den historian om våldtäkterna men nog vänder folk ofta kappan efter vinden, speciellt i sådana här tillfällen för att rädda sitt eget skinn. En påhittad brasklapp om du förstår.
  Utan att känna dig så skulle du nog också göra en hel del hemska saker och ljuga en hel del för att överleva en dag till. Det gör vi alla, fernissan är inte så tjock på oss.

  SvaraRadera
 13. Anonym: Vilken anonym? Den anonym som inte är du eller är du den anonym? Nej jag skulle inte ljuga för att leva en dag till. Jag har passerat det stadiet. Inte heller skulle jag göra hemska saker. Jag har levt tillräckligt många liv. För mig är inte döden så märklig. Vi lever för alltid. Själen dör inte. Vi är inte våra kroppar. Och jag skulle inte välja att komma hit igen. Det är en rätt outvecklad planet.

  SvaraRadera
 14. Ann Helena!
  Jag är anonyme Bonnläppen som hittills inte tagit till orda i denna diskussion. Utan att på något sätt ta Khadaffi i försvar vill jag påpeka att krigets första offer är sanningen och att historien brukar skrivas av segraren. Det finns anledning att förhålla sig mycket skeptiskt till alla rapporter som för närvarande kommer från Libyen. Rebellerna har intresse av att skylla så många dödsoffer som möjligt på Khadaffi och att framställa honom i så dålig dager som möjligt. Mycket av det vi läser kan mycket väl vara sant men problemet är att det är omöjligt att sitta i TV-soffan i Sverige och avgöra vad som är sanning, halvsanning eller lögn.Som andra anonyma kommentatorer här har påpekat så kan folk ha en uppsjö av anledningar att ljuga när de berättar om vad de vsrit med om. När Du ser rapporter från ett krig - tvivla på rubbet.

  SvaraRadera
 15. Bonnläppen: Nej man behöver inte tvivla på allt. Det går att avgöra om barnsköterskans historia är sann, om det är sant att det var utpressning som låg bakom den kvinnliga livvakten. Och det var dessa specifika exempel jag tog upp ovan. Inte vilka historier som helst. Men från vänsterhåll vill man naturligtvis att Khadaffi inte ska framstå som en skurk. Där blir sanningen relativ.

  SvaraRadera