fredag 5 augusti 2011

Här är Fjordman

UPPDATERAT

Här kan ni se Fjordman på bild. Han träder fram för att en del ändå vet vem han är.

Nu kommer han att hålla sig undan ett tag för sin egen säkerhets skull. Han har aldrig träffat terroristen Breivik. Men för denne förvridne narcissistiske psykopat är Fjordman en idol. Etthundraelva gånger hänvisar Breivik till Fjordman i sitt manifest. Fjordman var någon som kunde klä budskapet i ett akademiskt språk.

Fjordman heter Peder Nöstvold Jensen är 36 år och han har berättat för sin familj, men för arbetskamraterna på dagcentret kommer hans framträdande säkert som en chock.

Han ångrar inte något av det han har skrivit, för - som han säger - ingen har någonsin tagit till våld av det skrivna. I framtiden kommer vi aldrig mer att kunna läsa något av signaturen Fjordman dock.

Redan dagen efter gick det dock att läsa inlägg av signaturen Fjordman igen. Han beklagar sig över den fientliga behandling han fick av polisen i Norge.

I tidigare inlägg är det också lätt att finna paralleller till nazismen i Tyskland, även om han själv säger sig ta avstånd från denna politiska åskådning.

För mig själv framstår alltihop som en déjà vue-upplevelse. Det var precis så här en del av mina släktingar uppförde sig på 30-talet. De såg Tyskland som ett framtidsland och svenskarna i allmänhet var vända mot detta land på ett sätt som vi knappt kan föreställa oss i dag.

Hela denna världsåskådning bygger på uppe-nere. Att vissa är mer värda än andra. Att vi inte tillhör samma människoart. Att eliten och överklassen alltid vet bäst. Vare sig det handlar om yttersta vänster eller höger. Där finns ett förakt för vanligt folks förmåga att tänka. Nä, det ska vara experter och mer utvecklade, utbildade som alltid ska föra folket dit de själva inte kan se att de måste gå.

Enligt min mening så måste vi som mänsklighet gå förbi denna syn på oss själva. Denna syn bygger på ett inbyggt självförakt och mindervärdeskomplex, som måste kompenseras med att trycka ned andra. Vi kan bli mer medvetna och sluta upp med att hata oss själva och sprida detta hat till vår omgivning.

4 kommentarer:

 1. Skriver man texter där den som läser uppmanas att utplåna "motståndarna" så har man därmed ett ansvar.

  SvaraRadera
 2. Dennis: Samma eviga missuppfattning att världen går ut på kamp, att det gäller oss eller dom, att det inte går att dela på allt. Tyvärr är det en underutvecklad syn på jorden och oss människor. Om vi som mänsklighet ska kunna gå vidare måste vi överge den.

  SvaraRadera
 3. Ja, du. Du läser in saker och ting i min kommentar som inte finns där.

  SvaraRadera
 4. Dennis: Jag läser inte in någonting utan säger att den som menar att man måste utplåna motståndarna är offer för "Samma eviga missuppfattning att världen går ut på kamp, att det gäller oss eller dom, att det inte går att dela på allt. Tyvärr är det en underutvecklad syn på jorden och oss människor. Om vi som mänsklighet ska kunna gå vidare måste vi överge den."

  SvaraRadera