fredag 19 augusti 2011

SMHI kan inte spå väder

UPPDATERAT

I Belgien dör folk för att en storm tar med sig en scen i en rockkonsert. Gick inte att förutse. Sextiotusen var samlade, "bara" fem dog. I Usa i Indianapolis inträffade detsamma för några dagar sedan. Där dog också fem människor. Omöjligt att förutspå.

I Sverige översvämmas landet och det är naturligtvis omöjligt att sia om, för SMHI vet inte riktigt när det ska regna eller var någonstans det ska komma.

De når inte upp till den procent, som de är ålagda: de ska kunna förutspå vädret rätt till 85 procent. Men det kan de inte trots satelliter och datasystem. Lösningen på detta är ännu dyrare och ännu kraftfullare datorer.

Själv brukar jag numera titta ut på morgonen för och se hur vädret ser ut. I dag är det strålande solsken, men det lär ska komma regn senare påstår väderprofeterna. Ja den som lever får se. Men SMHI hoppas att nå statens mål med 85 procent riktiga prognoser om ett par år. Visst är det fantastiskt.

Här kan ni läsa en hyllningsartikel till SMHI för de har haft 45 procent rätt i sina prognoser i sommar. Bäst av alla! Visst är det underbart. Jag tror jag faller i gråt.

Om man gissar på regn eller inte regn så är man statistiskt sett säker på att få rätt hälften av gångerna. Således bättre att gissa, hålla upp tummen i vädret och läsa av vädrets makter.

12.26 den 20 augusti 2011

Jag ser en stor blå himmel i öster. Det blir sol, fast SMHI har spått regn ända till sent i kväll. Heja vädrets makter! Kräftskivan är räddad! Brassa på nu solen så att vätan från i natt torkar upp!

4 kommentarer:

 1. Undrar när finansdepartementets ekonomiska prognoser får en träffsäkerhet på 85%. Antagligen aldrig... Meteorologins prognoser förbättras trots allt hela tiden medan nationalekonomins prognoser ligger kvar på astrologernas nivåer.

  SvaraRadera
 2. En sak är i alla fall 100 procent säker: Efter regn kommer solsken!

  SvaraRadera
 3. Anonym: Astrologer är väl träffsäkra... dom har ju tusentals års erfarenhet av att spana på stjärnorna, medan det där med pengar är något vi själva har hittat på. För några hundra år sedan.

  SvaraRadera
 4. Helena: Helt 100-procentigt rätt! Helst till i morgon eftermiddag för då ska vi äta kräftor och vill sitta utomhus. Tack vädrets makter!

  SvaraRadera