onsdag 10 augusti 2011

Vänsterpartiet ut ur riksdagen

Ja att Ohly tänker avgå kommenterade jag inte ens i går. För redan den 5 juli skrev jag: Lars Ohly kommer att avgå i ett inlägg här i bloggen.

Det var så självklart att han skulle göra det. Han har suttit över tiden och aviserade sin avgång redan förra året. Och sedan förde han journalisterna bakom ljuset genom att säga i somras att han ville sitta kvar. Det var inte dags att avisera avgången ännu. Fel tajming.

Han har ingenting att förlora ekonomiskt när han avgår eftersom inkomstgarantin gäller honom. Han har fyllt 50 år och suttit mer än tolv år i riksdagen och har alla garantier fullt ut tills han fyller 65 år om han så vill.

Här är två citat, som berättar om hur svårt det är att vara politiker på vänsterkanten, särskilt för Lars Ohly:

Ingen i vänsterpartiet har Lenin som förebild.
Lars Ohly, 27/12 1998 i Dagens Nyheter

Jag står för en modern leninism baserad på klasskamp.
Lars Ohly, våren 1999. Intervju i engelska tidskriften Renewal.

Han är en urmodig kvarleva från Sovjettiden och DDR. Skulle inte förvåna mig ett dugg om han finns med på Stasilistan. Han åkte ju fram och tillbaka till Sovjet för att rätta in sig i ledet under det kalla kriget.

Många svenskar bugade och bockade österut på den tiden. De trodde att det fanns ett kommunistiskt paradis där borta. En del emigrerade till och med och fann att där fanns arbetsläger i samma stil som i Hitlertyskland. Ett rent helvete var det väl, inte så mycket skit i hörnen. För det tog KGB bort.

I nästa val hoppas jag att vi går in i en ny tid, utan både sd och vänsterpartiet i riksdagen. De behövs verkligen inte. Båda dessa partier tillhör 30-talet. Inte nutiden.

2 kommentarer:

  1. Jag kan känslomässigt hålla med dig om att partier som bygger sin ideologi på hat inte har i en lagstiftande församling att göra, men då ideologier är människans uppfinning dvs de finns inte utan bara olika personligheter så måste ju dessa människor som hatar sig fram i livet få kanalisera sitt hat i en demokrati precis som alla vi andra som inte gör det. Det är ju mer argument vi kan minska deras inflytande. Det kommer alltid att finnas en liten klick som är opåverkbar, ala kompisarna i KPML(r), svenskarnas parti, NSD osv osv. De har ju som tur är svårt att komma överens internt.... Dvs de hatar inte bara andra utan också sina likasinnade ;)

    SvaraRadera
  2. Nils Dacke: Klok kommentar. Jag håller helt med dig på så vis att även dessa människor måste få finnas. Annars är vi inte demokratiska. Men gränsen ska absolut gå vid brott. Det finns ju skurkar lite varstans... och den där Axel Baileys ansikte (dömd plundrare vars bild är publicerad i engelska tidningar se inlägget 11.8) förföljer mig. Han ser så olycklig ut över att ha blivit fast och så jagas av parapazzi. Kanske har han lärt sig något?

    SvaraRadera