lördag 20 augusti 2011

Väljarras för statsminister Stoltenberg

Inför kommunalvalet i Norge går nu ap tillbaka tre procent. Så Breivik-effekten då arbetarpartiet, motsvarande socialdemokraterna i Sverige, gick framåt varar inte. Ap får drygt 31 procent av rösterna.

Istället går konservativa högern och liberala fremskrittspartiet framåt med omkring två procent vardera.

Högern ligger på 24,5 procent och frp på 17,5 procent. Tidigare har väljarkåren i Norge sagt att de ska rösta till 40 procent på ap, men det stämmer således inte längre.

Siv Jensen i Fremskrittspartiet har fått mycket stark kritik för främlingsfientlighet, eftersom hon vill begränsa invandringen till Norge. Och det har sagts att hennes parti kan ha påverkat terroristen Breivik till dådet. Han har också varit medlem i Fremskrittspartiet.

Kommunalvalet äger rum den 12 september i Norge. Det sker i kommuner och fylken (landsting).
Norge har alltid haft skilda val till stortinget och till kommuner och fylken. Lokala frågor anses få mer uppmärksamhet då.

Valdeltagandet vid kommunvalet 2007 var 61,2 procent, men i 20 kommuner låg det under 50 procent. Norge har kommunala val vart fjärde år.

2 kommentarer:

  1. Vad jag vet har Norge avskaffat landstingen och därmed har det sparats över 100 miljoner kronor.

    SvaraRadera
  2. Anonym: Fast fylkena och fylkestingen finns kvar vad jag förstår... de motsvarar våra län, således landsting. Fylkena är i sin tur indelade i kommuner. Femton av de dödade ungdomarna på Utöya stod på valsedlar till kommunal- och fylketingsvalen den 12 september.

    Vad du menar är nog att sjukvården har övertagits av statliga bolag i Norge.

    SvaraRadera