måndag 29 augusti 2011

Breivik får kärleksbrev

Det är ett känt fenomen att kvinnor vill försöka rädda en mördare. De skickar kärleksbrev. Detta har hänt massmördaren Breivik nu. Detsamma hände också Åmselemördaren. Han gifte sig fyra gånger i fängelset.

Men varför fastnar kvinnor för brottslingar? Det är inte vem som helst, som får friarbrev utan naturligtvis de, som är kända genom massmedia. Anders Breivik har fått brev från hela världen, men inte fått läsa dem eftersom han sitter med totala restriktioner.

Det finns förklaringar om mammaroll, om att hon ska ta hand om fången, som behöver uppfostras och ledas på rätt väg. Om en spänning med att inte kunna träffas om att dela ett lidande. Om att kämpa emot samhället tillsammans. Om kristna som ska frälsa den fångne.

Enligt Jungs modell så är det den svarta sidan av kvinnans animus, som tar överhanden. En dröm om äventyr och rikedomar tillkomna på ett särskilt sätt. Men denne mörke animus kan också bli kvinnans död.

Men det är också säkert att ha en partner i fängelse. Deras förhållande behöver inte gå utöver flörtstadiet. De behöver inte låta kontakten gå till sex och giftermål. Mannen blir en drömälskare, en fantasi, en överföring av inre behov. Och dessa kvinnor kan vägra tro att mannen har gjort det han sitter inne för.

Ofta är det kvinnor som jobbar med sig själva och inte har en så bra grund, som kontaktar sådana här personer. De har en föreställning om att de kan göra skillnad, en önskan om helbrägdagörelse och vård. Och en önskan om att själva bli synliga och en del av händelseförlopppet finns också. De flesta kvinnor, som skriver har inte heller barn själva.

Själva vill mördarna bli män. Riktiga män, särskilt de som är högerextrema. De vill bottna i en gammaldags roll, där de ska ta hand om sin kvinna och försörja sin familj. Det får de inte i det samhälle vi har enligt dem själva. Och denna gamla mansroll passar ihop med en kvinna, som ska vårda och ta hand om.

10 kommentarer:

 1. Ursäkta mitt klarspråk, men jag tror vissa kvinnor tänder sexuellt på den här typen av våldsamma män.

  SvaraRadera
 2. Anonym: Jo det ingår naturligtvis... annars vore det väl konstigt att gifta sig. I en gammaldags kvinno- och mansroll finns ju den där bilden av grottmannen, som släpar iväg sin kvinna i håret. Det ingår som sagt, men är inte allt...

  SvaraRadera
 3. Kvinnor uppfostras till att alltid värna och tänka på andra. Män uppfostras till att alltid klara sig själva. en kvinna kan därför i vuxen ålder ha problem med att hitta sin egen tid, sin egen väg, kunna sätta sig själv helt i fokus.

  Kvinnor som söker efter dåliga män vill egentligen åt deras attityd. Det är inte grottmannen eller bad boyen - utan det att den mannen skiter i alla. Vissa kvinnor vill kunna det, därför söker dom sig till män som är såna. För då får dom lite av det, men aldrig helt den egeneskapen.

  Intressant skrivet. Det var en slump att jag kom över ditt inlägg. Håller med dig om att det är en viss typ av kvinnor. Författaren Liv Strömqvist har skrivit (komiskt på sitt sätt) om just detta hur män och kvinnor blir.


  Ha en underbar dag. Från en man.

  SvaraRadera
 4. Anonyme mannen: Som människa håller jag inte riktigt med dig. Vi är inte enbart våra roller. Vi kan välja som vuxna, men det kräver medvetenhet. Vi kan pussla ihop vår egen personlighet med en annan människas. Och vi kan bli friare bägge genom detta.

  TV4 har sänt en intressant serie om amerikanska kvinnor, som är gifta med mördare:

  http://www.tv4.se/1.2158952/gift_med_en_mordare?episodeId=1.2158953

  SvaraRadera
 5. Finns 2 sätt i naturen hanar attraherar honorna:

  1) Genom att dominera andra med våld.

  2) Genom att visa upp överflöd av materiellt välstånd.

  3) Genom att skapa kultur och angenäma känslor (Endast människor)

  Det finns även 2 typer av hanar i naturen:

  1) De "starka" som kvinnorna vill ha sperman(generna) ifrån. Och sedan lämnar kvinnan.

  2) "Försörjarna" som hjälper till att ta hand om dem och deras ungar.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Sexual_selection

  Tyvärr är det tabu att söka svar på människors betéende genom att titta på resten av djurriket. Ignoreras inom "genus" och samhällsvetenskapen.

  SvaraRadera
 6. Att titta på djurriket är ju inte så tydligt. Vad vill du se? Lejon?, ja om du kan få systrar och mammor att dela på samma man? frächt. Dessutom finns det mer sätt hanar attraherar. Den vanligaste är faktist att hanen visar en attraktiv utsida, med pråliga fjädrar och färger i skinnet på grodor etcetc och sen dansar de och är allmänt koketta. Det glömde du visst, det är nog vanligare än den våldsamma och dominerande sida som du själv vill se och framhålla.

  SvaraRadera
 7. Det var jag som skrev (29 augusti 2011 15:18)

  "Påfågeln" du beskriver är det jag beskriver som metod 2.
  Pråliga fjädrar och färger i skinnet signalerar materiellt överflöd(av föda). Djurens föregångare till vårat konsumtions-hets-samhälle efter statusprylar skulle man kunna säga.

  --AA

  SvaraRadera
 8. Det du är som vuxen är inte att du är fri och tänker klart. Du är det du lärts, det du tänkt, det du uppfostrats till - till en väldigt stor grad.

  Få människor är fria och tänker fritt. Du svarar utifrån ditt ideal och inte utifrån det att jag har en poäng i mitt inlägg om att kvinnor uppfostrats till och själva befäster den roller. Vilket gör att vissa söker efter män som gör som dom vill - för att dom själva skall kunna få något av den egenskapen.

  För er som hela tiden vänder er till djurriket. Tror ni djur vänder sig till att se hur människan fungerar? I vissa sammanhang tycker vissa att det är tryggt att likna till djuren, i andra är det mer pinsamt. Jag tror inte på det. Människan har en stor potential som kvävs. Och i dessa kvinnor finns en etxtrem önskan till någonting.

  SvaraRadera
 9. Anonym 9:27 who? : DET BLIR så otydligt när ni inte ens kan skriva dit en liten signatur efter era anonyma inlägg. Och vem riktar du dig till? Ingen alls? Dig själv?

  Många människor tänker fritt och är fria. Men de har inte den makt de skulle vilja ha. Att skaffa sig det är ofta ett långt och krångligt arbete genom livet - också i en demokrati.

  Du har helt rätt i att människan har en stor potential, men tyvärr tror andra att de har till livsuppgift att ta denna potential ifrån sina medmänniskor. För att själva lägga beslag på den. Det är att se livet som en kamp. Det behöver inte vara så. Inte heller behöver ett liv vara ett ständigt uppoffrande.

  Men människor väljer själva utifrån den nivå de befinner sig på. För min egen del är det svårt att förklara människors liv utan att tänka att våra själar aldrig dör. Vi lever för evigt och har evig tid på oss att utvecklas. Vi får fler chanser än en. Detta behöver dock inte innefatta en gudstro, men kan göra det.

  SvaraRadera
 10. De ATTRAHERAS av männen, "räddningen" är ingen räddning i dess rätta bemärkelse (alturistism) utan drivs av en egoistisk vilja att få sexuell bekräftelse genom att vara "just hon" som lyckades rädda honom. Man bör inte sympatisera med dessa vidriga parasiter utan se det för vad det egnetligen är.

  Det är bekvämare att rationalisera obekväma sanningar än att tvingas handskas med dem...

  /D

  SvaraRadera