onsdag 10 augusti 2011

Utegångsförbud, vattenkanoner och gummikulor

Det kan bli nästa steg för att bekämpa våldet i London och Englands andra städer, som har drabbats av tonåringar, som tycker det är kul att jävlas med polisen.

Som alltid är de flesta killar och många färgade. Själv avskydde jag killar som höll på så där i mina egna tonår. Det fanns gott om dem i de förorter, söder om Stockholm, där jag själv är uppvuxen i Björkhagen.

Samma vilsenhet, som de här ungdomarna uttrycker, fanns även då i början av 60-talet. De politiskt aktiva, som blev 68-ungdomen var i minoritet. Naturligtvis. De flesta hade nog av att försöka klara dagen.

I London har de snälla "bobbies", som nu tvingas till mer hårda tag. Ännu är inte armén inkallad. Att använda soldater mot den egna befolkningen ligger långt borta i engelsmännens tankevärld. Det skulle påminna för mycket om Irland.

Poliserna har vakat över Londons gator sedan 1829, då de blev världens första moderna poliskår. Men den räcker inte till nu, inte ens de 16 000 som var ute i går natt, så medborgargarden har formats för att försvara egendom.

I Manchester och Birmingham var det också oroligt och där är det ännu mer kriminella slynglar, som tar över, enligt myndigheterna. De har ingenting att protestera emot.

Oroligheter verkar dock vara på väg åt rätt håll, dvs ned. Kanske beroende av att nästan tusen personer har gripits.

Det bor kring 14 miljoner i London med förstäder. Mer än i vårt lilla land således. Kanske kan man beteckna detta, som nu har hänt som ett litet upplopp med tanke på folkmängden. Det finns alltid rötägg.

2 kommentarer:

  1. England är ett extremt klassamhälle där de som hamnat längst ner, många ungdomar utan jobb, inte ser någon framtid. Tror du inte detta har att göra med upploppen?

    SvaraRadera
  2. Anonym 16:46: Absolut! Massor av ungdomar ser sig säkert som offer för de rika. Visst är det så. Fast själv har jag aldrig begripit det där riktigt. För jag tillhörde (som sagt) också den sortens ungdom tillsammans med dom andra värstingarna. Jag skötte mig naturligtvis, men grabbarna huset åkte in i finkan. Och arbetslösheten ligger på kring 8 procent i dom här områdena. Det är inte särskilt högt. Tycker jag.

    Och det är ju så synd om alla ungdomar i Sverige också - så arbetslösa som dom är. Men ändå har jag två 20plus barn som bägge har jobb... kanske beror det lite på inställningen till livet också. Men du har helt rätt i att England är ett förbannat gammaldags klassamhälle à la drottning Victoria fortfarande. Förfärligt. Fast dom tycker väl det är fint med traditioner... :)

    SvaraRadera