söndag 7 augusti 2011

Det medeltida Norge

Så tas då skygglapparna bort. Norge framstår i all sin prydno i Ane Örbö Kirkegaards artikel. Det den säger är chockerande.

Norge är ett förvridet land, där sådana som Eva Lundgren framställs. Hon som ser alla män som djävlar. Där befolkningen fortfarande är kluven mellan nazism och något annat, där barn med downs syndrom absolut inte är välkomna, där sinnessjuka spärras in i källare för evigt.

Nä det sista var lite överdrivet, men det land där min farmors mormors far Claus Pavels var biskop i det regniga Bergen - detta land har ännu inte klivit ut ur de dimhöljda självsvåldiga århundraden, då männen ständigt fick slåss med naturen.

Norrmännen vill inte styras av någon Stoltenberg, av ingen alls egentligen. Stad står mot land och var och en är sig selv nok, som Ibsen sade.

Detta land har inte gått igenom Gustav Vasa ännu. Denne kung som i Sverige ordnade så att byråkratin uppstod, som fixade så att kyrkans makt bröts. Nä i Norge är alla högkristeliga eller drar iväg på sina egna korståg.

På så vis har denne terrorist Anders Behring Breivik danats. Han kommer ur en miljö, där allt skulle serveras, men så gjorde det inte det. Pappa försvann utomlands och kom aldrig mer tillbaka och styvfar officeren ersatte med vapenskrammel. Mamma var på ytan världens mesta madonna och den goda modern personifierad.

Dock var hon sexuellt för lössläppt och struntade i att hennes tredje man också var det. Hon fick därigenom en sexuell sjukdom, som dessutom slog sig på hjärnan, enligt hennes son.

Terroristen Breivik hatar statsministern, som har samma förnamn som hans fader. Breivik har en borderlinepersonlighet och lever i symbios med sin mamma. Massmorden är ett desperat sätt att slå sig fri från mamma och hämnas på pappa, överfört till landet Norge. Terroristen har gått vilse i intellektuella förklaringar till något, som egentligen är mycket enkelt. Allt detta enligt Freud, medan C G Jung skulle ha förklarat detta med en icke fungerande inre anima, som inte kunde förmedla kontakt med det inre självet.

Hos mamman syns bara ytan, men under finns allt det fula och sexuellt lössläppta. Detta som fruktas av sonen, som något kastrerande. Den vackra ytan är inte någonting alls i förhållande till att terroristen Breivik egentligen skulle ha haft prinsessan och hela kungariket. Alldeles så där till skänks.

Och nu ska landet ge terroristen en dator, så han kan fortsätta med sina galenskaper. Han ska hålla tal minsann.

Norge skulle ha stannat tillsammans med Sverige och inte gått åt sitt eget håll. Det skapas för många ursinniga tokar där bland fjällen och fjordarna.

De skulle ha behövt en Strindberg istället för en Ibsen, kan tänka.

3 kommentarer:

 1. Svårt att uttyda vad dom du vill med din postning. Att Eva Lundgren inte har alla hästar hemma trots Professorstitel och nu denna kirkegaard som är konfliktsforskare som skriver en ostrukturerad och förvirrad artikel som DN publicerar. Det hela är mycket enkelt: Det finns inget god/ond, det är en mänsklig uppfinning och empatinivån som enskilda människor varierar med normalfördelningskurvan precis som så mycket annat. ABB är en mycket störd person och därför har vi som är "normala" så svårt att förstå dådet och hans resonemang.

  SvaraRadera
 2. Nils Dacke: Vill? Inget särskilt utom att ha en egen förklaring. Det är ju fortfarande något av ett mysterium vad som egentligen hände. Det är alltid kul att begripa något mer. Och här finns det förklaringar. Om du trycker på de blå bokstäverna så kommer du till mer än den "ostrukturerade och förvirrade artikel" enligt dig, som DN publicerar.

  Särskilt rekommenderar jag dig att trycka på "skulle serveras, men så gjorde det" och "sexuell sjukdom, som dessutom slog sig på hjärnan". Lite klokare kan du allt bli och det är väl trevligt? ;)

  SvaraRadera
 3. Kirkegaard har en poäng i konflikten mellan stad och land. I staten New York har ett litet samhälle beslutat att engelska ska vara myndighetsspråket av rädsla för spanskan. Problemet är bara att det inte finns någon spansktalande i det samhället. New York-borna som har spansktalande förstår inte ens vad det lilla samhället pratar om.
  På samma sätt är motståndet mot invandrare i Sverige störst där det finns få invandrare. Ett undantag finns och det är bostadsområden som gränsar till invandrartäta bostadsområden.

  SvaraRadera