tisdag 9 augusti 2011

Drottningens pappa hjälpte jude

UPPDATERAT

När Walther Sommerlath tog över en fabrik från en jude så lät han i sin tur honom flytta från eländet i Tyskland.

Det har nu drottningen själv utrett. Hennes pappa ville flytta tillbaka till Tyskland och bytte därför sin kaffefarm plus tre tomter i Brasilien mot den fabrik som Efim Wechsler hade i Berlin.

Efim Wechsler kunde genomföra detta byte under våren 1939 och i juni 1939, ett par månader innan andra världskriget startade, avreste han som emigrant till Brasilien. Den 10 juni 1939 hade Wechsler registrerats som ny ägare till en del av kaffefarmen i Brasilien plus de tre tomterna. Han klarade sig således undan nazistregimen genom drottningens pappa.

Detta kunde inte journalisterna på TV4 ta reda på, men drottningen har fått hjälp att göra det. Kolla aldrig en bra historia den kan spricka! En gammal sanning för särskilt kvällstidningsjournalister.

Drottningen har konstaterat att hennes pappa var medlem i nazistpartiet, men han ser inte ut att ha varit aktiv.

Idag den 10 augusti fortsätter drottningens berättelse. Hennes pappa Walther Sommerlath hade flytt Tyskland, som ung för det fanns ingen framtid där för honom på 20-talet. Han återvände för att han trodde att det skulle gå att bo i hans hemland med sin familj. Men den lilla fabrik han bytte sig till i Berlin 1939 förstördes i slutskedet av kriget 1945. Dålig timing verkligen att skaffa fabrik 1939 i just Berlin.

Familjen hade flytt till Heidelberg för att undkomma kriget och när freden kom hoppades drottning Silvias pappa fortfarande att det fanns en framtid i Tyskland, men insåg sedan att så var det inte. De tog en ombyggd kolångare tillbaka till Brasilien med biljetter, som släkten hade betalat. Särskilt för Silivias mamma var det en lättnad att komma tillbaka till hennes hemland.

19 kommentarer:

 1. Två kommentarer har inkommit apropå mitt inlägg om detta så fulla av hat att de inte går att publicera. Med hat kommer vi ingenstans i världen. När ska mänskligheten lära sig detta?

  Det hat som människor sprider studsar bara tillbaka till dem själva i någon form. Det är en universell lag. För att vi ska komma någonstans behövs kärlek, först till den egna personen, för utan detta kan vi aldrig utsträcka denna kärlek till någon annan.

  SvaraRadera
 2. alla vet att det finns inte något som kallas "ej Aktiv" inom Tredjerikets "politiska" personer, detta gäller också detta. han är skyldig.

  SvaraRadera
 3. Fy för dessa kommentarer......

  SvaraRadera
 4. Anonym: Skyldig till vadå? Och hur ska han dömas nu när han är död? Och hur ska min sons farfar dömas, som deltog i kriget och dog i Ryssland 1944. Han var soldat i tyska armén, därför att han var tysk. När ska hatet ta slut?

  Och hur ska vi döma tex Sven Hedins efterkommande? Han som också var medlem i Riksföreningen Sverige-Tyskland, där det också fanns en släkting till mig. Ska jag också dömas för detta? När tar hatet slut?

  SvaraRadera
 5. Silvias farsa stal Wechlers fabrik, lovade honom en plantage i Brasilien i utbyte, som juden sen inte fick behålla, utan Sommerlath tog tillbaka den. På vilket sätt sätter det Silvias far i gott ljus? Notera att jag skriver "Silvias far" och inte "Silvia själv."

  SvaraRadera
 6. Anonym 10:34: Nej han stal inte... det var ett byte. Och Wechsler hade inte kunnat emigrera till Brasilien utan att ha egendom där. Han lämnade sedan tillbaka sin 20-procentiga andel av kaffefarmen, men på vilket sätt vet inte jag. Vet du? Han behöll de tre tomterna han också hade fått vid järnvägen.

  Naturligtvis kunde Silvias far ha uppfört sig på ett helt annat sätt. Detta var ett val han gjorde. Visst visar detta att han var en hederlig människa, som ville göra rätt för sig också i ett Tyskland, där staten tyckte att judars egendom skulle övertas utan ersättning och där deras tillgångar konfiskerades.

  Om du läser noga i GP, så ser du att Wechsler blev tvungen att belåna sin egendom, för att kunna betala skatt till Tyskland innan han åkte. Judarna skulle kläs av inpå bara skinnet. Och hade han inte kommit iväg hade han sedan deporterats till en nästan säker död.

  SvaraRadera
 7. Tack för ditt inlägg i denna fråga. Håller med helt och hållet. Övriga bloggare är enbart tragiska då de skriver om den här frågan. De har bestämt på förhand att Silvias far var en skurk. De hatar kungahuset och allt det står för. Under rådande omständigheter i Tyskland så tror jag att Silvias far gjorde vad han kunde för mannen som hade fabriken i Tyskland.

  SvaraRadera
 8. Jo jag hittade detta i den långa utredningen, som drottningen har låtit göra:

  " Den 21 december 1939 överlät han hela kaffeplantagen till Alice Sommerlaths svåger Jose
  Baptista de Almeida Barbosa. Det var samme man som året innan tillsammans med Walther
  Sommerlath hade förvärvat stora delar av plantagen, motsvarande den mark som sedan hade
  överlåtits till Wechsler. Det officiella priset för fastigheten angavs till 30 miljoner réis."

  Detta betyder alltså att Wechsler sålde sin del av kaffefarmen tillbaka till släkten Sommerlath. Närmare bestämt till Silivas mammas syster och svåger.

  SvaraRadera
 9. Anonym 11:47: Jo jag håller med dig... han gjorde det och han gav inte upp hoppet om fabriken heller, inte ens när den hade blivit sönderbombad i slutet av kriget. Han höll kontakt med personal, men begrep till sist att Tyskland var så förstört och så fattigt och utarmat av vad som hade skett att det inte var möjligt för honom att återvända till detta sitt hemland. Han var helt enkelt en ärlig och äkta affärsman.

  Omkring 20 procent av affärsmännen i Tyskland uppförde sig som han. Resten försökte tjäna på att judarna fördrevs. Säger en del om mänsklighetens girighet. Tyvärr tror jag det är likadant i dag.

  SvaraRadera
 10. Logiken haltar: De visste ju inte innan kriget att Nazisterna skulle massutrota dom. Det som hände innan var ju att dom blev registrerade, förföljda och fick sina tillgångar konfiskerade eller "sålda" som i detta fall. Walter Sommerlath hade mycket väl möjligheten att INTE gå med och INTE flytta till Tyskland utan stanna kvar i Brasilien. Han saknade således kurage och tydligen hans efterkommande också.

  SvaraRadera
 11. Nils Dacke: Din logik haltar menar du? Varför skulle det ha varit modigt att stanna kvar i Brasilien? Menar du att han var med rätt Gud och kunde förutse vad som skulle hända? Men inte judarna för de trodde på fel Gud?

  SvaraRadera
 12. Wechsler "överlät" sina aktier för motsvarande 250 000 kr, inflationsjusterat till dagens pengar. Även om man tolkar ordet "överlät" som att han sålde tillbaka aktierna så låter det inte direkt som representativt värde för en hel fabrik i Tyskland.

  SvaraRadera
 13. Anonym 13:18:

  Att Wechsler ansåg att han blev ersatt visar väl att han efter kriget av tyska staten inte begärde att få ersättning för fabriken. Men däremot för ett hus han hade ägt.

  SvaraRadera
 14. Någon anonym har 09:45 gjort antydan att ingen var "ej aktiv"-medlem i nazistpartiet utan att det är ett bevis på skuld.

  Undrar hur den personen ser på Oskar Schindler? Han var ju också medlem och därmed skyldig?

  SvaraRadera
 15. Martin: Ja vilken skurk! Hur ska vi nu straffa honom? Och hans efterlevande?

  " He became a well-respected guest at Nazi SS elite parties, having easy chats with high-ranking SS officers, often for his benefit."

  Så står det på wikipedia om Oskar Schindler

  SvaraRadera
 16. Vad i herrans namn har Silvias pappa gemmensamt med Schindler?
  Detta börjar bli riktigt löjligt..
  Att han så kallat räddat en judisk familj (som vi inte har oberoend fakta om) innebär inte att han inte bidrog till en nazistisk vapenindustri som mördade miljoner människor (och då räknar jag inte endast judar,,, det fanns FAKTSIKT fler offer)
  Silvia gräver ner sig djupare i skiten istället för att ha nån värdighet och ta avstånd från hennes fars handlingar.. Men som vi vet så gifte hon även in sig i en nazist -simpatisör familj,, Vi har ju sett foto med kungens far och nazister,, och vi vet att han inte var där under hot ,,,
  Nä jag säger här ligger en hund begraven,, och Silvia borde ta ställning om hon inte håller med sin fars handlingar

  SvaraRadera
 17. Anonym 17:42: Jo han uppförde sig som en ordentlig människa, mera så än Schindler uppenbarligen, som tillhörde de som ville tjäna en egen slant på judarna. Mänskligt det också.

  SvaraRadera
 18. Varför denna iver hos Silvia att rädda pappa Walters "heder"?

  Å ena sidan konstaterar man att Silvia inte har någon skuld i pappa Walters onda gärningar.

  Men då borde väl även tvärtom gälla. Dvs. att pappa Walters eventuella heder inte sipprar på Silvia utan Silvia får faktiskt nöja sig med sin egen heder..

  Jag har lite svårt för "hederskultur"..

  SvaraRadera
 19. Anonym 18:10: Om du trycker på blå bokstäverna där uppe: "journalisterna på TV4 ta reda på" så förstår du. TV4 Fakta förtalade alltså hennes döde far genom ett inslag, där han påstods ha varit nazisten, som deltog i "ariseringen" genom att tränga ut judarna från affärslivet i Tyskland. Det var således inte riktigt sant.

  Men det ska bli kul att se om TV4 Fakta kommer igen. TV4 ägt av Bonnier (judar) mot kungahuset då. Min erfarenhet av att ha jobbat på DN är att Bonniersläkten aldrig lägger sig i vad journalisterna gör, så TV4 Fakta kommer nog igen. Om de kan.

  " Sent på hösten 1941 började deportationerna österut, till massavrättningar och utrotningsläger. Även Nikolassee, där Walther Sommerlath bodde med sin familj, var hårt drabbat av judeförföljelsen. Flera av grannvillorna hade sålts på exekutiva auktioner och de tidigare ägarna tvingades lämna sina hem."

  Så skriver TV4 Fakta själva, vilket betyder att om herr Wechsler då hade bott kvar så hade han blivit deporterad. Han fråntogs medborgarskap och uppmanades att emigrera redan 1938. Eftersom han var i 50-årsåldern (drygt) hade han alldeles säkert blivit avrättad.

  SvaraRadera