onsdag 16 april 2014

Vem är narcissist?

Jag har totalt missat debatten om familjen Eklund. Har sett brorsan Eklund någon gång i New York när han kursar lägenheter för miljonbelopp. Så klart. Det är en sådan stad. Han är fastighetsmäklare och har firma också i Stockholm och träffar sin far ibland. Det är vad jag vet om familjen Eklund. Att de gillar pengar.

Men nu i morse så tog SVT upp familjen och artikeln om dem i Filter och hela den debatt, som hade varit i veckan tydligen. Detta sades i kulturpanelen. Är inte så intresserad. Tycker det finns viktigare saker här i världen än några killar, som absolut vill stå i centrum. Artikeln går inte att läsa på nätet utan måste köpas.

En mer intressant narcissist och galning tycker jag i så fall att Svartenbrandt är som släpptes ut från fängelset efter fem år och skulle återförenas med sin dotter Jackie Ferm. Han skulle bo hos henne en hel vecka, men det gick åt skogen första dagen när han och dotterns sambo tog en promenad med hundarna. Svartenbrandt vek av in på en bar och så var han förvandlad till psykopat. Enligt dottern. Det slutade med att dottern anmälde honom för olaga hot. 

Det går nog inte att lära gamla hundar att sitta. De är som de är och en gammal kåkfarare tål inte droger. Uppenbarligen. Ibland tror vi att människor kan ändra sig, men för någon som levt ett visst liv i så många år är det nog för sent. Svartenbrandt själv säger att dottern "vill nagla fast honom" för hon vill att han ska ta ansvar och sluta dricka. Att hon har "en massa maktapparater" som han kanske har underskattat. Det är han som har fött henne (?) och han älskar henne, säger han. Fast de har koordinationsproblem i familjen. Han undrar om "vi" ska skylla på spriten eller att han har suttit för länge i fängelse.

Uppenbarligen en man, som inte tänker bli vuxen. Aldrig någonsin. Han är ändå 68 år (snart 69), men har inte begripit mycket av det vanliga livet och vad det handlar om. Han växte upp i Dalarna och skyddsuppfostran började när han var tolv år. Han begriper säkerligen inte vad ordet kärlek betyder. Narcissism är en extrem känsla av självhävdelse, bristande verklighetsuppfattning och ett stort behov av att befinna sig i centrum plus brist på empati. En psykopat känner dessutom ingen ånger utan kan skryta med att kommit undan utan straff. 


Och detta påminner mig i sin tur om en otäck film jag såg i går. Den handlade om Banaz, som blev mördad i England av sina tre kusiner för att hon hade blivit kär i fel man.  Kusinerna straffade henne med misshandel, våldtäkt och till sist att de ströp henne. Två av dem flydde sedan till Irak, men en ihärdig kvinnlig polis i England fick dem utlämnade och alla tre sitter i fängelse nu. På livstid. Banaz Mahmoud var kurd och hade gått till polisen fem gånger och anmält vad hon råkade ut för, men polisen i England tog henne inte på allvar. Hon blev bortgift med en analfabet direkt kommen från Irak när hon var 17 år. Han behandlade henne som sin ägodel och våldtog henne. Polisen i England lärde sig mycket av detta fall. Detta är psykopati i en grupp, där männen sedan satt i Irak och skröt om vad de hade gjort. Filmen gick i TV4 Fakta och handlar således om ett hedersmord.

Alla dessa fall hänger ihop för det är olika grader av narcissism och psykopati. Värst blir det naturligtvis när en grupp människor eller ett samhälle tycker att vissa människor är mindre värda än andra. När kvinnor inte är lika högtstående som män utan de förtryckta männen tar ut sin egen mindervärdighet på kvinnorna. Men för att återvända till familjen Eklund. Visst vore det roligt om SVT och kulturpanelen kunde diskutera lite djupare än det allra ytligaste. Att de inte skulle gå på det senaste medieskvallret eller det som avhandlas på facebook och twitter. Men beröringsskräcken är stor. Det ska vara lagom ytligt och lagom förskräckande. Jag jobbade med kultur under något decennium på DN för att detta handlade om det djupaste hos människor. Det som finns bakom alla händelser som rapporteras i nyheterna.

1 kommentar:

  1. Bra skrivet. Jag är också väldigt trött på ytligheten i media.

    SvaraRadera