måndag 14 april 2014

Pistorius i fortsatt korsförhör

UPPDATERAT
I dag fortsätter korsförhöret av Pistorius i Sydafrika. Det handlar om detaljerna, om vad som hände. Själv hävdar han att han sköt sin flickvän Reeva Steenkamp av misstag. Här kan ni följa detta direkt genom BBC. Just nu diskuteras om Oscar Pistorius verkligen hörde att ett fönster i badrummet öppnades. Och att han därför trodde att det fanns en inkräktare.

Här har jag tidigare skrivit om detta förra året. Och här i år. Om ni tycker att det verkar konstigt att Pistorius hela tiden säger "My Lady" till den manlige utfrågaren så beror det av att domaren är en kvinna och det är till henne han riktar sig med detta tilltal.
10:59
Paus just nu för Pistorius bröt ihop och började gråta. Han har tidigare pratat lugnt, men med mycket sorgsen röst.
11:50
Nu fortsätter förhöret om olika detaljer som skilde sig i borgensansökan och i olika förhör. Om en dörr till exempel som stängdes, vilket åklagaren Gerrie Nel som förhör, menar aldrig hände. Därför skiljer sig den detaljen i olika utsagor.
12:04
Pistorius bryter ihop igen när åklagaren säger att Pistorius visste att han sköt på Reeva Steenkamp, inte på någon inkräktare, som skulle anfalla honom. Pistorius gråtande: I did not fire at Reeva! Rätten tar paus igen på grund av det känslosamma utbrottet.
12:23
Pistorius sköt fyra skott mot en dörr, som inte rörde sig. Det kan inte vara självförsvar eller rädsla för att bli attackerad. Hans ynkliga rädda röst avslöjar att han tycker mest synd om sig själv. Naturligtvis ångrar han sig. Det är naturligt, för hans liv är fråntaget honom. Domaren är tillbaka och åklagaren i rättssalen.
12:38
Pistorius säger att han aldrig siktade mot dörren utan bara höll vapnet i den riktningen. Åklagaren menar att de fyra skotten är sammanhållna och i en grupp, men det menar inte Pistorius. Han menar att han sköt utan avsikt att döda. Åklagaren menar att Pistorius skrek att inkräktaren (eller inkräktarna) skulle ge sig iväg och att han inte tänkte. Men Pistorius gav dem ingen chans att ta sig ut utan han sköt. 
12:46
Badrumsdörren finns i rätten och åklagaren låter en person demonstrera att dörren gick utåt och att ingen kunde stänga den som satt på toaletten. Utan den måste ha varit stängd innan. Pistorius säger att han inte hörde nyckeln vridas runt och låsa dörren. Vittnen har sagt att det var ljus i sovrummet. Det såg de när de tittade för de hörde det första skottet. Pistorius säger att han inte kommer ihåg att ljuset var på. Dessutom hörde de skrik mellan det andra och tredje skottet. Från en kvinna. Men Pistorius säger att det var han som skrek.
13:24
Pistorius säger att han inte tänkte skjuta, men gjorde det när han hörde ljud från toaletten. Han sköt inte något varningsskott eller skrek inte heller att han hade ett vapen. Han var rädd att ett varningsskott in i duschen skulle rekylera och träffa honom och han ville inte att inkräktaren skulle veta att han var beväpnad. Rätten tar paus för lunch.
14:55
Långsamt tar sig åklagaren genom alla detaljer och Pistorius svarar olika och förvirrande många gånger. Rätten slutar där för att ta paus till i morgon.
15.4.2014
I dag slutfördes korsförhöret av åklagaren. Pistorius läste bland annat upp ett kort från Reeva Steenkamp, där hon skrev att hon älskade honom. Hon sköts ihjäl av Pistorius på Alla Hjärtans dag den 14 februari förra året.
21.10.2014
I dag fick Pistorius sin dom. Han döms till fem års fängelse för något mellanting mellan dråp och vållande till annans död.  Plus några år villkorligt för vapenbrott då han sköt inne på en restaurang. Kanske blir han fri redan om tio månader. Inte mycket till straff.
3.12.2015
Det blir en annan dom eftersom en högre instans har tittat på hela målet. Han döms för mord och domen bli minst 15 års fängelse. Rättvist!
3.3.2016
Och i dag har hans mål avvisats av högsta domstolen i Sydafrika, vilket betyder att han ska få sin dom på ett långt fängelsestraff. Som sagt rättvist. Fortsättning följer i april. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar