tisdag 8 april 2014

Sverige sätter press på Rumänien

Efter att ha förhandlat med Rumänien om tiggarnas situation så har Sverige tröttnat. Landet befinner sig ljusår från hur vi svenskar ser på saker och ting. Det finns massor med pengar för Rumänien hos EU för att förbättra sitt eget folks situation, men de struntar i romer. 

Nu vill regeringen ha en expertgrupp sammansatt från flera länder, som har tidigare erfarenhet av att vända trenden för sina egna romer, så att Rumänien snarast kan ta itu med de fattiga i sitt eget land. Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson har haft hemliga förhandlingar inte bara med Rumänien utan också med andra länder.

De hemliga överläggningarna inte kommit någon vart utan Sverige väljer nu att vända sig till EU för att få rätsida på hur Rumänien gör med sina medborgare. Rumänien ska få omkring 200 miljarder ur EU:s fonder under den närmaste sex åren, men landet vill inte att Sverige eller andra länder lägger sig i vad de gör med pengarna. 

EU-kommissionen har fått ett förslag från Sverige om vad som kan göras för Rumäniens tiggare. Landet ville samarbeta med enbart Sverige om detta, men regeringen menar att detta är en större fråga. En fråga för hela Europa. Pengarna har hela tiden funnits för att ordna detta i EU:s socialfonder, men dessa pengar har använts till annat i Rumänien. Och det finns ännu mer pengar att hämta i EU:s strukturfonder.

Här har jag skrivit om detta tidigare. Här skrev jag en artikel om romerna i Högdalen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar