söndag 20 april 2014

Jerker Söderlind vill bygga fritt

Jag känner till honom. Han har "undervisat" mig en gång på KTH. Vi fick skriva vad vi ville i våra uppsatser, men i slutänden visade det sig att det fick vi inte alls. Ingen frihet där således för då blev man underkänd. Om man inte hade samma syn på saken som magistern. 

Nu har han tagit sig för att föreslå att byråkratin ska bort. Här ska byggas fritt i Sverige utan krångliga regler. Inga bestämmelser ska hejda fantasin. Han vill ha en lika trevlig stadsdel som Gamla Stan någonstans. Ja det passar säkert 2000-talets människor att bo som på Medeltiden. Kanske ska vara utan sophämtning och utan vatten och avlopp också?

Mycket dumheter kan komma ut i debatten på påsken. Han är ju ändå arkitekt och jobbar på Stadsliv, som går in för att bygga det folk gillar. Hans egen firma får lite reklam på debattplats. Men hur skapar man en stad? Eller en bygd? Inte genom att arkitekter får ta över utan några bestämmelser. 

2 kommentarer:

 1. Det är väl trevligt i Gamla Stan nu för tiden.Nu har de väl vatten och avlopp och elektrisitet där.Jag tycker det ligger mycket i vad han säger att det är för mycket planering, typ våra planerade miljonprogramsområden där är det väl inte så trevligt.
  Områden som vi tycker är trevliga och som vi förknippar med stad är byggda på den tiden då det inte var så mycket planering och trafikseparering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja att bostadsområdena har utvecklats beror av att tekniken har gått framåt. Gamla Stan skulle annars ligga i ruiner. Miljonprogramsområdena är inte planerade. De är nödbyggen för att människor skulle ha någonstans att bo. Många är rivna nu. Trafiken behöver separeras från människor och inte gå rakt igenom Stockholm.

   Radera