torsdag 10 april 2014

Äntligen opererad!

I går fick jag min operation i munnen. Det har tagit sedan före jul att få den åtgärdad. Då vaknade jag med en stor bula på ena kinden. Men det var helgdagar och specialisten jobbade inte hela tiden. Tandläkaren sade nu: oj då jag trodde inte det var så mycket, när han rensade ut var vid roten på tanden. Jo, det visste jag eftersom smärtan har gått upp till kindbenet strax under ögat.

I dag har jag naturligtvis också ont och är svullen, men det är en helt annan känsla än i går. Det tar på krafterna att gå med en ständig infektion i kroppen. Och att dessutom få betala dyrt för det är ännu värre. Jag har till i dag betalat kring 17 000 kronor i år för tänderna. I går skrev några experter på DN Debatt om att människor betalar kring två tredjedelar av vad det kostar för tandvård. Detta därför att tänder hör inte till kroppen. Och så är det inte i Finland, Danmark och Island utan där ingår detta i sjukvården. Men i Sverige har vi inte råd?

Tänderna hör till kroppen. När tandläkaren i går borrade med rundborr för att få av rotspetsarna i den här infekterade tanden så kändes det. Hela huvudet skakade av vibrationerna. Ett tag trodde han att han kanske hade kommit in i bihålan bakom näsan, för kroppen hänger samman, men det var kanske inte så ändå.

Kroppen har fixat utgångar för varet annars hade det varit fullkomligt olidligt. En fistel syns i munhålan och säkerligen finns det fler bakåt i näsan. Så har det känts. Allt detta är nu under läkning fast jag är svullen, men det känns att infektionen är utrensad. Vilken lättnad! Det är stor möjlighet att det blir bra. Det som gör ont nu är den naturliga läkeprocessen efter skärande i tandköttet och syendet i detsamma. Munnen är full av trådar på den sidan. Tas bort nästa vecka.

Det är en skandal att främst vi äldre ska betala så mycket för att få munnen i ordning. Vi som har jobbat hela livet och är satta på undantag av staten med högre skatter och snåla höjningar av pensionerna. Som tur är har jag satt tre barn till världen och de har jobb och har varit snälla och har lånat mig pengar nu. Men ska det behöva fungera så? Att man måste ha generationers tillgångar att tillgå för att ha råd med tänder?

Här skrev jag tidigare till socialminister Göran Hägglund och fick svar om detta.

2 kommentarer:

 1. Nu mer kan man se på folks tänder vilket samhällsgrupp dom tillhör. Det såg man inte när jag var barn på 70-talet. Tyvärr tror jag inte Sossarna kommer att återställa tandvårdsreformerna efter valsegern. Det finns inga pengar.

  Hoppas det går bra med din mun och tänderna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska du ha! Vi får se. Ena kinden är svullen och hänger eftersom tandläkaren drog så mycket i den. Men så ska det vara. Tar ett halvår innan man kan vara säker på att det är läkt ordentligt.

   Radera