onsdag 9 april 2014

Sola så lever du längre

Det är den slutsatsen, som en undersökning bland svenska kvinnor har kommit fram till. Kvinnor som undviker solen riskerar att dö tidigare. Det är 29 000 kvinnor som följts under 20 år och de som aldrig solade riskerade att dö dubbelt så ofta, som de som gjorde detta.

Man ska sola på sommaren och dessutom kanske i solarium, plus åka på vintersemester för att sola. Det är bra för oss kvinnor. Hur är det med männen? Det vet ingen. De kanske får sol på sig ändå när de jobbar utomhus? Uppenbarligen är det gamla idealet med bleka kvinnor, som inte behövde vara ute i solen, ingenting att ha.

I sammanhanget tänker jag på bleka Peaches Geldof, som uppenbarligen har varit utan sol och som dog oväntat 25 år gammal från sina båda små barn. Det vill väl ingen kvinna? Fast vi vet ännu inte varför hon dog, kanske kommer det besked så småningom. Inte kan det bara ha berott på brist på sol? Hon var dessutom mycket smal. Jämför bilderna i länken på henne från 2010 och ett år senare. Så smal var hon nu också om inte ännu magrare. Se bilderna.

Men bli friskare av att gå ut och sola. Hänsyn i undersökningen har tagits till övervikt, motion, alkohol, rökning, ekonomi och utbildning. Då konstateras att sol som enskild faktor är bra i sig. Bara det slutar snöa och regna och blir en smula varmare så kanske det går att få lite sol. I vårt land är solen en bristvara och då särskilt vintertid. För de kvinnor som ha råd med solsemester utomlands är detta naturligtvis bra denna årstid. D-vitamin är viktigt och finns också på burk.
1.5.2014
Det trista beskedet är att det var en överdos av heroin som tog Peaches liv. Precis som för hennes mamma fast ännu mycket tidigare än så. Man ska inte upprepa det föräldrarna gör! Var och en måste leva sitt eget liv. Det var maken som fann henne död. Huset hade sedan städats eftersom polisen inte fann några droger.

2 kommentarer:

 1. Hudcancern ökar mest i Norden,och det beror på solandet.
  http://www.netdoktor.se/cancer/artiklar/antalet-fall-av-malignt-melanom-fortsatter-oka/
  På bara några år har malignt melanom ökat med 18%.Bland kvinnor 22%.
  http://www.sydsvenskan.se/sverige/farlig-hudcancer-okar/
  Dödsfallen är nästan uppe i 500 personer om året i Sverige.Det beror mest på att folk åker utomlands och solar.

  SvaraRadera
 2. Det vore fantastiskt bra ifall jag kunde slippa att ha sd:are som länkar hit hela tiden. Tack! Eller om Blogger fixar systemet så att de inte kan ta sig in här utan min tillåtelse!

  SvaraRadera