tisdag 29 april 2014

De nya moderaterna

Socialdemokraterna vill satsa 400 miljoner mer på försvaret. Genast. De ser Ryssland som den nya stora fienden och 400 miljoner kan räcka till att panga lite mera, ha riktig ammunition kanske när man övningsskjuter. Regeringen ville spara miljarder på försvaret år 2007, men nu vill nästa regering satsa. Socialdemokraterna byter skepnad och ska ta väljare från moderaterna.

Personligen känner jag mig inte ett dugg hotat av Ryssland. Varför skulle landet starta krig? Det vore det dummaste de kunde göra. Och inte är det Sverige som i så fall finns i farozonen. Det där att vi behöver gå med i Nato snarast enligt amerikanarna, så att vi kan känna oss trygga är också dumheter. Varför skulle vi göra det?

Men det låter naturligtvis bra att socialdemokraterna ska satsa 400 miljoner på materiel och övningar som de säger. Har ute där jag bor brukar det lekas krig rätt ofta för ryssen lär komma den här vägen, men det har blivit tystare. Grannen har köpt en av försvarets kamouflagemålade jeepar, som han kör runt med. Han kanske känner sig tryggare då.

Den senaste gången jag verkligen kände att kriget var nära var 1962 när Sovjet stod mot USA på havet ute vid Kuba. Fartygen var vända mot varandra och kärnvapenkriget var nära. Det stod och vägde då, men president Kennedy red ut den krisen. Det var ett test från Sovjets sida för protesterna var lama då när Berlinmuren restes året innan. Och kommunismen handlade om världsherravälde.

Men Vladimir Putin är bara en docka i jämförelse med hur det såg ut då. 400 miljoner är småpotatis i sammanhanget. Tidigare i år togs beslutet om att skicka 400 svenska soldater till Mali i Afrika. Kostnaden för detta ska bli 740 miljoner på två år. Socialdemokraterna var med på det beslutet. Det är FN som vill ha soldaterna där för att försöka bevara freden. Men bara de svenska soldaterna räcker inte heller för detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar