fredag 11 april 2014

Strålande luftaffärer

En kinesisk konstnär Liang Kegang blev så trött på den förorenade luften i Kina att han samlade in luft i Provence i södra Frankrike i en konservburk av den sort man använder till inläggningar av gurkor och annat. Han tog med glasburken hem och sålde den på auktion. Priset blev ca 5 600 kronor. Omkring hundra samlare och artister var med och bjöd.

Det hela var en konstnärlig happening för att klaga på den inhemska luften i Kina, för egentligen ska luft vara gratis och ren för alla, menar konstnären.

Möjligheterna är dock oändliga ur affärssynvinkel. Frisk fjälluft från Kebnekajse eller skärgårdsluft från Möja måste gå åt som smör i storstäder med smog. Titta var han står i Provence och samlar in luften. Det är inte ens bilfritt där. Bättre luft finns det.

Peking i Kina är hårt drabbat av smog. Hälften av företagen i staden har svårt att rekrytera nya medarbetare på chefsnivå, för att det är så mycket luftföroreningar. År 2013 i januari översteg de med fyrtio gånger de gränsvärden, som WHO betraktar som skadligt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar