tisdag 1 april 2014

Vad var det för fel på 80-talet?

UPPDATERAT
Jag har grubblat hela dagen ifall jag skulle skoja med er denna skojfriska dag, men jag tycker  inte det passar sig med allt våld som hela tiden sker. Uppenbarligen har 80-talsgenerationen bland män fullkomligt missat vad de skulle ha gjort i sin ungdom och låter nu våldet ta form av överfall i samband med fotbollsmatcher. 

Är det inte på tiden att införa värnplikten igen? Denna generation kom alldeles för lätt undan. De behövde inte alls gå igenom den lut, som tidigare generationers män var tvungna att genomlida. Det blev en smula ordning på dem då. I alla samhällen före vårt har man vetat att det behövdes invigning och riter, för att de yngre skulle känna att de blev upptagna som vuxna. Av de vuxna. Men det är borttappat nu.

Kvinnor har fortfarande barnafödandet som prövning. Deras kroppar lär dem att bli vuxna, men vad har männen? Slagsmål på gatorna, som nu i dag i Örebro? De är inte torkade ordentligt bakom öronen. Sådana gängslagsmål förekom när jag var liten i tioårsåldern bland killarna, men inte när de hade blivit 15-16 för då hade de gått ut skolan redan, konfirmerats och så kom då lumpen och styrde upp det hela när de blev an aning äldre. De fick lära sig att bli män, att se upp till äldre män och att lära sig hur man umgicks i grupp med andra män. 

Den ihjälslående mannen född 1985, som var så duktig att han kunde ta kål på en fyrabarnspappa, har uppenbarligen inte begripit något av vad livet handlar om. Hans namn finns på nätet för er som är intresserade, men jag nämner det inte här. Antagligen kommer han att slingra sig undan denna gång också. Han lär ha tränat tidigare på att slå ihjäl, var misstänkt för misshandel, men inget gick att bevisa. Det brukar gå till så med brottslingar. De trappar upp saker.

Detta verkar delvis vara en förlorad generation, som tror att livet går ut på att vara med i ett gäng och slå andra i andra gäng sönder och samman och ingen har tidigare tyckt att det var fel med tröjor där det stod hata, hata, hata. I dessa sportsliga sammanhang. Eller elda upp arenan under matchen. Ord betyder något. Det går inte att glida undan och säga att det bara är gliringar. Och det hjälper inte att gråta i TV för att någon kände den ihjälslagne supporten, som var livstidsmedlem i stöttningen av laget. Chris Härenstam säger att det finns ett hat- och våldssystem. Varifrån kommer det?

Vi måste vara underbara som människor i det här landet och ta all skit från andra. För vi har inte förtjänat bättre. Särskilt sådana människor som den som slog och den som blev ihjälslagen är paria. De kunde ha varit släkt så lika som de var med samma machouppsyn. Vita män. Med samma lidelse och passion. Skillnaden var att 43-åringen uppenbarligen hade klarat av livet bra, men det gör inte den här 28-åringen. Han begrep inte ens att han hade varit inblandad i en människas död. Vad är skillnaden mellan 70-tal och 80-tal? Dessa årtionden då dessa båda män föddes. Eller beror det av personliga egenskaper och familjeförhållanden? Enbart? Är det något fel på sportgalningar?
2.4.2014
28-åringens familj får polisskydd för att det finns en hotbild mot dem. Från sd:are? För det är på sådana sajter som hans namn finns. Går idrott och politik ihop där någonstans i dunklet? Häktningsförhandlingar inleds snart i eftermiddag. Bäst för honom att sitta häktad då antagligen.
18:17
Tingsrätten har beslutat att häkta 28-åringen. Han får sitta med restriktioner och åtal ska vara väckt senast 16 april. Han är numera misstänkt för misshandel och vållande till annans död.
De ser ut som bebisar med sina kala huvuden och är det tydligen också.
Samhällets äldre män har svikit denna generation och kanske även 90-talsmännen. 

7 kommentarer:

 1. Det skulle vara intressant att veta hur många av dessa huliganer som har ett riktigt arbete ? Jag har en grabb som är 20 år.Han har jobbat i ett halvår. Innan var han rastlös och sur på det mesta,men nu är han lugn och fin. Går man upp halv sex och jobbar till fem om dagarna och håller man fan på sig till helgen också.

  Sen tycker jag att det är ynkligt av fotbollsklubbarna att dom inte stoppat våldet. Individen måste ta sitt ansvar säger dom nu. Men när individen helt uppenbart inte tar sitt ansvar då ? Jag brukar gå på rockfestivaler. Då får man inte ta med sig glasflaskor in. Inte ens en nässpray i glas är ok.Väskor gås igenom och kroppsvisitationer utförs på 40 000 personer. Men fotbollsklubbarna klarar inte ens av det när det bara är några tusen. Jag tror inte att dom vill det.Dom vill ha sina huliganer kvar.

  SvaraRadera
 2. Det är ju bara någon bråkdel av en promille av alla män som håller på så här. Inte kan man väl döma ut en hel generation för det. Det är betydligt fler som verkar acceptera politiskt våld i den generationen. Ja, både killar och tjejer. Vad beror det på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns huliganfirmor som stöttar olika fotbollslag. Firman Boys, Wisemen och Frontline är bara några. Sedan finns det sk babyfirmor. Våldet är således organiserat. Detta är kriminella organisationer som sysslar med droger också. Precis som att det sk "politiska" våldet också är kriminellt. I politik ska inte våld ingå. Allt detta handlar om organiserat kriminellt våld. Galningar allihop och det går inte att förringa genom att säga att det är "bara" si och så få, som sysslar med detta.
   http://sv.wikipedia.org/wiki/Huliganism_i_Sverige

   Radera
  2. Nej, det håller jag med om, men jag invände mot att beteendet tillskrevs "hela 80-tals generationen bland män". Med anledning av många kommentarer i MSM (inte för att det sagts något sådant på denna blogg) så vill jag även säga att jag vänder mig emot att det överhuvudtaget kallas "manligt" i betydelsen att vara ett uttryck för normala mäns ideal och värderingar.

   Radera
  3. Och varför då ifrågasätta det jag skriver? Det citat du har kommer inte från min blogg. Nä. Det är ett känt faktum att män i grupp kan göra otroliga saker, som de aldrig skulle göra om de var ensamma. Det är det kollektiva samvetet det handlar om. Den enskilde tar inte på sig vad gruppen gör utan följer lojalt gruppen. Den här gärningsmannen var så borta att han inte ens insåg att han var inblandad i en människas död förrän alla medier (både tidningar, radio, TV och sociala) hade berättat om och om igen om detta. Och då ville han först ta farväl av familjen och rensa nätet från personliga spår. Likadant uppförde sig nazisterna efter andra världskriget. De som överlevde och stod inför rätta tog inte på sig skulden för vad som hade hänt. De var inte personligen skyldiga. Och det anser sig inte denne gärningsman heller vara.

   Radera
  4. Jaha, jag fick med ett "hela" som inte skulle vara där. Jag använder copy and paste av citatet från ovanstående artikel istället så blir det rätt: "Uppenbarligen har 80-talsgenerationen bland män fullkomligt missat vad de skulle ha gjort i sin ungdom och låter nu våldet ta form av överfall i samband med fotbollsmatcher. " Det är bråkdelar av promille som betett sig så i grupp.

   Radera
  5. Jo det stämmer bra. Och varför? Jo för att klubbarna låter detta ske och polisen och alla andra. Pojkar är pojkar. Det finns beskrivningar på nätet hur olika grupperingar drabbar samman och hur stolta de är över detta. Bedrövligt. Detta är större än du tror. Och det är lika dumt som att yttersta vänster- och höger inom politiken tycker det är okej att drabba samman eller förstöra. De är inte heller så många om jag ska gå efter vad du säger, men åstadkommer mycket elände och kostar oss andra multum. De flesta människor är fredliga, men vi ska inte tolerera våld under någon rubrik från någon schattering.
   http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/sverige/allsvenskan/article18649181.ab
   http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/fotbollen-bor-inte-vara-en-manlig-fristad_3422658.svd

   Radera