lördag 5 april 2014

Att brinna för fotboll

Nu träder 9-åringen fram som blev träffad av en bengalisk eld kastad från supportrarna ovanför dem, som var maskerade. Detta hände vid matchen AIK-IFK Göteborg på Friends Arena i Stockholm. Klacken från Göteborg stod ovanför den familjesektion där Liam Rehak befann sig med sin pappa. Liam älskar fotboll, men vet inte om han vill gå på en liknande match igen. 

Så fort den tysta minuten var över för den fotbollssupporter, som hade fått sätta livet till i Helsingborg, utbröt kaos och 49 bengaliska eldar tändes på Göteborgs sektion. Dessa är förbjudna på fotbollsmatcher. En av dem träffade nioåringen Liam Rehak i huvudet. Han skrek rätt ut och hans pappa drog honom därifrån. Som tur var hade han en keps på sig och skadades inte.

Den här sortens fyrverkerier kan nå en temperatur på över 2 000 grader. Lågan blir 10-30 centimeter hög och brinntiden är omkring fyra minuter. Detta åstadkoms av metalliska salter. Även när de har slocknat tar det en stund innan de svalnar. Säkerhetschefen i IFK Göteborg Tommie Elgestål förnekade att det hade hänt. Ett nät var uppspänt över familjesektionen för att de skulle skyddas, men det hjälpte inte. För denna bengal brände igenom nätet. Det blev så stor rökutveckling inne på arean att brandlarmet utlöstes och matchen måste avbrytas.

Pappa Peter Rehak tycker att sonen hade tur som klarade sig. Han har blivit erbjuden kompensation av AIK, men svarade att han inte är ute efter detta. Det han vill är att säkerheten på fotbollsmatcher ska vara god. Varför ska dessa fyrverkerier användas på fotbollsmatcher? Och varför ska supportrarna vara maskerade?

Här är en dom där en man har framkallat fara för andra genom en bengalisk eld på en läktare. Han dömdes till böter. Nu utreder polisen istället om fyrverkerier ska bli tillåtna på arenorna under kontrollerade former. Okontrollerade former är livsfarliga konstaterade ordföranden för AIK fotboll. En sittplats fattade eld under matchen. Rikspolisstyrelsen vill tillåta dessa fyrverkerier på läktarna. 

1 kommentar:

  1. Vilket jävla daltande med dessa huliganer.Om inte arrangörerna vill stoppa läktarvåldet så låt dom åtminstone ta kostnaderna,så kan vi lägga ned fotbollen sen.

    SvaraRadera