lördag 26 april 2014

Nordkorea fängslar amerikan

Ja han hade rest dit för att söka skydd. För att få asyl. Från vad kan man tänka? Från friheten i USA? Han framstår naturligtvis som galen, men det var inte så länge sedan som också svenskar tyckte att Sovjet var ett mycket bättre land och ville flytta dit. Kirunasvenskarna gjorde det och fick utstå många umbäranden. De har fått en ursäkt från vänsterpartiet för detta för tio år sedan.

Den nu fängslade amerikanen Matthew Todd Miller (koreanerna hade kastat om hans namn) är 24 år och sitter precis som amerikanske missionären Kenneth Bae inspärrad i landet. Bae har blivit dömd till 15 års straffarbete, för att han ledde en grupp i Nordkorea och försökte underminera staten. Han ordnade gudstjänster. Svenska diplomater har besökt Bae för USA har inga diplomatiska förbindelser med staten.

Nordkorea släppte nyligen John Short från Australien. Delvis på grund av hans ålder (75 år) men också för att han hade skrivit en ursäkt för att han hade delat ut bibeltexter vid ett buddhistiskt tempel på ledaren Kim Jong Ils födelsedag. President Obama gillar inte Nordkorea och sade i går att han kommer att agera bestämt på provokationer. 

2 kommentarer: