lördag 19 april 2014

Klå pensionärerna på mer pengar!

Ta ifrån dem rätten till avskrivning av studielån. Det ska aldrig skrivas av. Det tycker regeringen. Ifall någon har kvar sitt studielån vid 67 års ålder då har den betalat massor med pengar till staten genom den ränta som är på lånet. Numera är den drygt en procent, men tidigare har den varit högre. 

Den som inte har betalat av lånet är antingen dum eller har absolut råkat ut för konstiga saker. Bättre är väl att ta tag i de som försöker smita ifrån betalningarna utomlands. Lånet skrivs också av nu för förtidspensionärer, som är sjuka, men de ska väl också betala till sista kronan? Ska också människor som dör i förtid betala av lånet? Blir arvingarna skyldiga staten?

Socialdemokraterna föreslår att pensionärer ska få 50 kronor mer i månaden. Skatten ska sänkas. Det räcker till cirka sex liter mjölk eller kring fyra bröd, så att de kan överleva. Inställningen till pensionärer är alldeles förskräcklig. 

Det skulle kosta omkring åtta miljarder att göra skatten lika för arbetande och pensionärer. I sammanhanget är det ingenting. Det kostar mer än det dubbla att driva det politiska systemet i landet med riksdag, kommuner och landsting. Mest förbrukar statsråd, riksdagsledamöter och politiskt tillsatta tjänstemän. Den siffran ligger på kring 10 miljarder. Beroende på att de är så välavlönade och har så låg skatt. Jämförelsevis.

I andra länder har pensionärer lägre skatt än arbetande beroende på att de till sist ska kunna få en belöning för att de har arbetat. I Sverige har dagens pensionärer arbetat längre än i andra jämförbara länder. Och de har betalat in avgifter till staten för att få pension. Den allmänna medelpensionen ligger på 12 000 kronor i år per månad och den har minskat med nästan tre procent i år. Således flera hundra kronor per månad har tagits ifrån pensionärer så 50 kronor i föreslagen skattesänkning är en förolämpning.  

Här kan ni se vad Skattebetalarna anser att staten är skyldig pensionärerna i rena pengar. Bara när det gäller skatten.

8 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä dom siffrorna stämmer inte riktigt, men det är sant att invandring kostar pengar. Och särskilt om det är östeuropeiska eller utomvästliga invandrare. Regeringen genomför inga åtgärder utan att ha mandat för dessa. Och de har gjort upp med miljöpartiet om invandringen. Miljöpartiet är det mest invandringsvänliga partiet i riksdagen och det har betytt bland annat att papperslösa får vård. Hur man ser på detta beror av hur man betraktar människor. Är alla jämlika? Jo visst är vi det, men vi är inte lika. Naturligtvis blir det problem när en befolkning ställs mot hela världens tänkta invandrare. Och Sverige har sedan länge en mycket invandringsvänlig politik. Naturligtvis kostar detta de som redan tidigare bebor landet, vare sig de är invandrare eller inte. Och det skapar också motsättningar mellan befolkningsgrupper, mer kriminalitet och människor som fuskar för att de inte känner sig solidariska med landet de bebor. Detta är naturligtvis problem och det ska bli intressant hur nästa regering tacklar detta.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Du får tvista med regeringen om vad invandringen kostar eller andra påhejare. Jag ger mig inte in i sifferleken. Vi har en representativ demokrati och regeringen har naturligtvis rätt att ta de beslut de vill och låta riksdagen bestämma om de ska gå igenom. Det är så vår demokrati fungerar.

  SvaraRadera
 4. I Rapport ställer en reporter frågan till en äldre dam om sossarnas förslag att sänka skatten för pensionärerna, (50 spänn i månaden)vilket sossarna föreslår inför valet, är bättre än att satsa miljarden på vård, omsorg och skola. Damen tycker det senare alternativet är bättre. Och som pragmatisk pensionär kan jag ju också tycka det. Kanske är det smartare att få in mer pengar i vården och omsorgen eftersom jag inom snar framtid i alla fall blir beroende av den för mitt eget välbefinnande. Men nu tänker jag inte så och det går inte att köpa mig för 50 spänn i månaden vare sig på det ena eller andra sättet. Jag har min visionära syn på samhället kvar sedan ungdomen så min röst hamnar nog hos FI i höst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Typiskt att det går att förväxla med Finansinspektionen för Gudrun Schyman är ingen höjdare. Hon har alltid bara varit intresserad av sin egen framgång och sina egna pengar. Jag vet eftersom jag har stött på henne när jag bodde i Ängsviksgårdens bostadsrättsförening. Huset som hon kallade sitt kollektivhus. Vi var ett 20-tal vuxna som hade byggt om det och hon flyttade sedan in och tyckte hon skulle bestämma. Plus tjäna på att vi hade arbetat ideellt och byggt om. Hon har inga visioner. Men eftersom hon inte längre är försörjd av skattebetalarna (sedan förra året) så vill hon bli politiker igen och berika sig lite mer.

   Radera
  2. Jag jämförde FI med andra riksdagspartierna där de flesta har företrädare som skår sig på den privata vården, skolan och omsorgen. Har du föreslag på någon bättre politik att rösta på. Själv är jag ganska trött på kortsiiktigt tänkande, materialistiska och giriga politiker som försöker vinna röster genom att locka med materiella fördelar. Kanske finns det någon idealist därute som ställer upp i valet. Får väl undersöka saken närmare.

   Radera
  3. Gör det. Du kommer inte att hitta någon. Politik är att vinna röster och så få mandat att genomföra lite av det som någon tänkt. Förutom Schyman då, som tänker på sig själv. Idealister finns mer på andra ställen. Fast de är färre än tidigare. Inte ens Röda Korset platsar alltid.

   Radera