onsdag 24 februari 2010

Grekland förstör Europas ekonomi

"Grekland har en av världens mest generösa och minst hållbara pensionssystem. Systemet kombinerar höga pensioner med skattefria avgångsvederlag och mycket låg pensionsålder. Man kan förstå att grekiska regeringar har tvekat inför reformer. Minsta antydan om att införa mer normala villkor - så att utgifterna närmar sig intäkterna i systemet - tas emot med strejker. De mäktiga särintressen som sätter käppar i hjulet för reformer blir knappas mer förhandlingsvilliga om EU antyder att de är villiga att skjuta till finansiella resurser.

När Nikos Papadopoulos berömmer den grekiska regeringen för att de vill ändra på att folk pensionerar sig vid 55, och höjer pensionsåldern till 63, kan man undra som Frankfurter Allgemeine Zeitung nyligen gjorde: "Bör tyskar i framtiden tvingas arbeta till 69 istället för till 67 för att greker ska kunna fortstätta att njuta en tidig pension?" Borde inte ett första krav vara att grekerna inför en nordeuropeisk pensionsålder?

Det skriver Johnny Munkhammar och Jesper Katz. Den förste är författare och debattör, moderat och den senare är mot hela EMU-projektet.

Också motståndarsidan i svensk politik med Aftonbladet stämmer in i kören om att Grekland måste sanera.

Grunden till problemen är att Grekland har bluffat sig in i EU med en falsk redovisning av landets finanser. Tyvärr måste jag säga att jag är inte förvånad. Kan banker och andra finansiella institutioner, så kan väl också länder? Särskilt om de inte riskerar något.

I dag är det storstrejk i Grekland för regeringen vill höja pensionsåldern till 63 år.

13 kommentarer:

 1. Man häpnar! Ska vi vara med i EU-spektaklet ska vi väl ha samma regler. Sverige är nettobetalare: ger mer än vi får tillbaka. Vi är dåliga på att ta tillbaka pengar. Vi bara matar i. Nä, grekerna får sluta softa och svettas lite som vi. 63 år - låg ålder. Här är det 65. Du kan jobba till 67 år och höja din pension. Sen är det stopp.

  SvaraRadera
 2. Johnny och Jesperlänken funkar inte.

  SvaraRadera
 3. Okej så synd ska fixa länken... fixat... och jag är ännu mer upprörd nu för jag har precis talat med en kusin, som är sex år äldre än jag och hon berättade historien om hur eländigt det har varit i det här landet, i min släkt, sådant som jag inte visste förut... som har förtigits särskilt från myndigheters sida, men också i vår släkt. Om detta måste jag berätta så att vi verkligen får koll på hur vår historia ser ut. För det vet vi inte. Vi lever på den kollektiva lögnen som folk, om att vi alltid har haft det så bra och att det är synd om alla andra i världen... jävla skitsnack.

  SvaraRadera
 4. Tänk om det i själva verket är mest synd om oss! Svenskarna! Die dumme schweden.

  SvaraRadera
 5. Greklands regering har inte betalat landets läkemedelsutgifter på fem år. Mamma mia!!!!Summan är svindlade...

  Undrar vilket land som står på tur? Portugal?

  SvaraRadera
 6. Ja, det är Grekland, Portugal och Spanien som ligger mest illa till för närvarande. Både staten och enskilda verkar ha överkonsumerat. I Grekland har 4 hushåll av 10 problem med att betala sina skulder. Bankerna har givit upp tanken på att anlita utmätningsmän eftersom det inte finns någon marknad längre för försäljning av utmätta tillgångar. Nu ringer de i stället upp barn och andra familjemedlemmar till de skuldsatta och hotar dem med att pappa åker i fängelse om han inte betalar. I Grekland lär det endast finnas sex personer som deklarerar för inkomster över en miljon euro. Det är hög tid att rensa upp i träsket!

  SvaraRadera
 7. Ja och min lillasyster, som jag nyss pratade med rapporterade att förre finansministern i Grekland hade sagt: Det var EU som skulle ha kollat siffrorna..

  Så vi måste utgå från att Grekland alltid ljuger då? Också som stat? Det går inte att lita på dom där grekerna... nä då förstår jag att grekerna i min väninnas släkt alltid sjukskrev sig när dom skulle åka hem på semester förr i tiden. Men det går väl inte längre får jag hoppas.

  Är det alltså så att vi måste inse att alla sydeuropéer alltid ljuger? Att det är mentaliteten? Medan vi i norr är så dumma (?) så att vi alltid snällt betalar skatt till staten och inte fuskar? Förutom de som är invandrade då?

  Hur ska vi någonsin få ihop världen med så olika värderingar? Bara en liten fråga.

  SvaraRadera
 8. Hittills har EU kunnat hålla ihop därför att Tyskland och Frankrike till slut alltid har enats. På senare tid har Tyskland uppvisat tendenser till att inte alltid vilja vara de som betalar för allt. Det är faktiskt inte rimligt att nordeuropéers pensionsålder ska höjas för att rådande gynnsamma pensionsvillkor i Sydeuropa ska fortsätta gälla. Några ansträngningar måste sydeuropéerna göra för att komma till rätta med situationen. Grekland borde verkligen göra något för att komma åt alla skattesmitare. I Frankrike jagar man de 3 000 skattesmitarna till Schweiz med blåslampa, och de flesta har börjat betala. Det rör sig om minst 500 miljoner euro till statskassan. Det var en tidigare anställd på en bank i Schweiz som sålde listan med skattesmitarna till franska staten för ett par miljoner euro. Så behövde han inte arbeta en dag till i sitt liv.

  SvaraRadera
 9. Jag trodde att den låga pensionsåldern i Gre kland berodde på att deras livslängd är lägre men det visade sig vara fel. De lever ung. lika länge som vi, genomsnitt 81,5 för kvinnor och 76 år för män. Men arbetarna tjänar mindre än vi. Såg ett reportage om hamnarbetare som nu strejkar för att de ska få sänkt lön och sämre villkor. Det finns dock gott om rika greker som knappast betalar något i skatt.

  SvaraRadera
 10. Jo vi har nog förlåtit Grekland mycket eftersom de har gett oss så mycket kultur och de slets sönder i kriget först mot Italien och sedan mot Tyskland, inbördeskrig också som tog slut först 1947 om jag har begripit det rätt. Extrema -ismer är aldrig bra. Kommunism och militärdiktatur. har avlöst vartannat och kungen sparkades ut... inte mycket lugn och ro för folket. Men fortfarande så har dom mycket bättre väder än vi... jag tycker dom kan betala med strandtomter till EU, så att dom kan få hjälp... ;) Om nu inte sådana som Jacqueline Kennedys förra man Onassis har lagt beslag på alla öar...

  SvaraRadera
 11. Ann: Ett bra förslag, att betala med strandtomter. Om det är något som Grekland har så är det underbart klimat och underbar natur. Dessa öar - en del nästan avfolkade, därför att det inte finns jobb. De flesta greker bor i Atén, en överbefolkade stad som stinker av bly och avgaser. Det råder samma obalans - som i många av Europas största städer. Floder som t ex Themsen i London stinker av avföring och skit. (roddare och folk som färdas på vattnet blir sjuka av bakterier, hudsjukdomar och bronkit ökar).

  SvaraRadera
 12. Okej Gitta, tror knappt att dom vill lämna ifrån sig landet... men ändå. Fin bild på dej...

  SvaraRadera
 13. Kul att se en bild på Gitta! Den var fin. Jasså har dom avföring i Themsen. Nä, det är inte klokt. Måste säga att Sverige är bäst i klassen. I alla klasser. I Strömmen flyter det ingen skit och vi betalar och sköter oss. Känner bönder som infriar dekreten ett år innan dom behöver. Sverige kan!

  Man kan likna EU-soppan vid en trappuppgång i en förort till Stockholm. Tänk om vi som bodde längst ner i en trea måste betala för resten av familjerna i uppgången? Hur skulle vi må då?

  SvaraRadera