torsdag 4 februari 2010

Oprah pratade med Kathryn Harrison om incest

Jag råkade se slutet på Oprah Winfrey show alldeles nyss. Där berättade författaren Kathryn Harrison om sin bok The Kiss (finns också på svenska utgiven på Bonnier Kyssen ett hemligt liv).

Den handlar om hur det kom sig att hon hade ett incestförhållande med sin far från 20-24 års ålder. Hennes föräldrar var båda tonåringar när de fick henne. Och pappan hade hon kanske träffat ett par gånger som liten, medan mamman aldrig hade velat ha henne och hon lät sina föräldrar uppfostra dottern från det hon var fem år.

Så när hon väl fick kontakt med sin pappa - han hade blivit präst - som vuxen så var behovet av honom så stort att han kunde manipulera henne. Han dök upp när hon fyllde 20 år. När han skulle åka därifrån igen efter en vecka så gav han henne en tungkyss på flygplatsen.

Hon protesterade inte utan blev som förlamad av detta... och hon övertalades att åka till honom, att hoppa av skolan och till slut av honom att ha sex. Hon ville vara till lags, som hon hade varit hela sin uppväxt. Hon var duktig i skolan och skötte sig exemplariskt. För hennes far var detta allt eller intet. Hon var tvungen att vara med honom. Om hon lämnade honom så skulle ingen annan man vilja vara med henne.

Hon var en slampa precis som hennes mamma, sade hennes far.

När hennes mamma dog och likaså hennes mormor så lyckades hon ändå ta sig ur förhållandet. Hon gick i terapi för hon var självmordsbenägen, men har nu gått vidare i livet. Hon är gift och har barn. Hennes man övergav henne inte när hon berättade detta för honom utan sade: Jag behöver nog gå en promenad.

Hennes pappa lever fortfarande, men hon har inte sett honom på tio år.

Alla barn behöver sina föräldrar, både mamma och pappa. Denna kvinna fick betala priset för vad föräldrarna gjorde och inte klarade av i sina liv. Och förmodligen för vad deras föräldrar gjorde och inte klarade av... Men hon har gått vidare och kunde sitta hos Oprah Winfrey och berätta historien. Och hon har inte kontaktat pappan om boken, för hon har skrivit den för att förstå vad som hände henne. Hur detta kunde ske.

Pappan kontaktades av Oprah Winfrey show, men har inte velat medverka personligen eller med brev.

För att detta har hänt så är inte alla pappor onda. För att hennes mamma övergav henne är inte alla mammor onda. Detta som drabbade Kathryn Harrison var onda handlingar av just hennes mamma och pappa.

Hon berättade att hon såg sin pappa som en hjälte, som stålmannen och att hon inte såg den verklige mannen. Hon ville ju att han skulle älska henne.

Den kärlek hon fick var den sexuella, för uppenbarligen trodde denne präst att detta var kärlek. När det i själva verket handlade om makt och ägande. Han skulle äga henne och hon honom. Det var så det skulle vara. Detta är inte kärlek det är hat.

8 kommentarer:

 1. Ja, det är inte så mycket mer att säga om det förutom att hennnes föräldrar var hemska och det är fruktansvärt tragiskt. Hela Oprah avsnittet var väldigt hemskt och rörande...

  SvaraRadera
 2. Fridalundh: Jo Oprah vet ju vad det handlar om... det är ett sätt att bearbeta vad som hänt henne själv, att berätta för världen om det. I sin show...

  SvaraRadera
 3. Tycker du det är negativt att hon berättar om det i sin show?

  SvaraRadera
 4. Naturligtvis är det positivt att Oprah tar upp det här i sin show...

  SvaraRadera
 5. Bra du skriver Ann Helena och nyanserat sätt som du lyfter fram detta på. Moget gjort, och det är moget att vi kan tala om sådana saker så att det kanske inte behöver upprepas. Det är ju bara sorgligt och frånvarande fäder är nog en av de största problemen i vårt samhälle för det drabbar både sönerna och döttrarna.

  SvaraRadera
 6. Återigen framställs kvinnan som det hedervärda offret och mannen som den klandervärde förövaren, och detta trots att kvinnan vara över myndighetsåldern.

  Fanns inte i det där vuxna incestförhållandet ett ömsesidigt ansvar?

  Jag kan tänka mig att båda parterna kände lust, tillfredsställelse, skam och skuld. Annars hade det inte pågått systematiskt under flera år, innan det avbröts.

  SvaraRadera
 7. Sanna: Tack ska du ha...

  Anonym: "vara över myndighetsåldern" du inte klara språket så bra ;) eller bara vara felskrivning.... du behöver nog ta del av boken kan jag tänka finns utgiven på Bonnier som sagt Kyssen ett hemligt liv...

  Hon berättade själv att hon fortfarande älskade, avskydde, kände sig äcklad och hatade sin far... detsamma sade alla de andra kvinnorna som blivit utsatta för något liknande.

  Detta betyder alltså att de söker kärlek och får detta... hon försökte få kärlek från sin pappa genom att gå in i detta... vilket naturligtvis inte går. Det tog fyra år för henne att inse detta. Då bröt hon.

  SvaraRadera