torsdag 4 februari 2010

Nu blir det krig

Sopåkarna i Stockholm tänker följa arbetsmiljölagstiftningen till hundra procent. Gör det, alldeles rätt.

Tryck på de blå bokstäverna och gå över till bilden. Hur många kvinnor ser ni? Nä tänkte väl det. Det är ett totalt mansdominerat yrke. Varför? För att allt tal om jämlikhet gäller bara i maktens korridorer.

Hela grejen med nyutnämnda EU-ministern Birgitta Ohlsson, som dessutom är gravid, är att det för en sådan kvinna är hur lätt som helst att fortsätta jobba utan avbrott fast hon föder barn. Men sätt henne på ett jobb som sopåkare. Tror ni hon kan ta med sig barnet till jobbet?

Tror ni att hon skulle kunna lyfta en jättelön, ha assistenter och barnflickor? Nä, naturligtvis är det inte så.

Vi tror att vi lever i ett jämställt samhälle. Det har vi aldrig gjort. Vi låtsas att vi gör det, men det är fortfarande ett klassamhälle. Och gränsen går inte mellan män och kvinnor utan mellan sådana som sopåkarna och universitetsutbildade.

Nu ska sopåkarna få mindre betalt för det jobb de gör. Och de svarar med att utföra jobbet till punkt och pricka. Enligt arbetsmiljölagstiftningen. De utför ett absolut nödvändigt arbete i samhället. Utan sophämtning blir konsekvenserna för oss alla katastrofala.

Ska de ha betalt för jobbet? Naturligtvis ska de det. Och bra betalt dessutom.

4 kommentarer:

 1. Helt rätt!!! Bra skrivet.

  SvaraRadera
 2. Just det! Sätt henne på ett hårt karljobb och då skulle hon inte kunna glassa runt med en baby och lyfta fet lön som hon kan nu. Kvinnor är lediga med lön efter lång kamp när dom får barn. Men inte politikereliten. Dom kan ta vilka jobb som helst och föda barn mitt i. Det är något som inte stämmer.

  SvaraRadera
 3. Helena: Som av en händelse har jag en gång skrivit en artikel på Newsmill, som heter Överklassen har varit sig lik i tusentals år, ha det gott :)

  http://www.newsmill.se/artikel/2009/03/16/overklassen-har-varit-sig-lik-i-tusentals-ar

  SvaraRadera