tisdag 23 februari 2010

Tågkaoset är Göran Perssons fel

Det säger styrelseordföranden i SJ Ulf Adelsohn. Han pekar på att SJ redan år 2005 påpekade problemen med att Sverige låg långt efter med underhållet av själva järnvägssystemet.

Om den regeringen hade lyssnat menar Adelsohn att inte den här mycket svåra situationen hade uppkommit. Järnvägen i Sverige utnyttjas till 100 procent och då finns det ingen som helst reservkapacitet när något inträffar. Som denna vinter.

Men ingen kunde förstås förutse vintern. Om de hade kunnat det hade de varit ännu hårdare vad gäller underhåll och utnyttjandgrad. I övriga Europa anses det bra att utnyttja 80 procents kapacitet så att det finns något att ta av när något oförutsett inträffar.

Ulf Adelsohn anser inte att det beror på tågen att de inte kan gå, utan på infrastrukturen, dvs spår, växlar, banvallar, signaler och strömtillförsel. Underhållet av systemet är näst sämst i Europa.

Och minst en miljard per år borde ha satsats under 2000-talet för att kapciteten skulle ha varit godkänd och kunnat fungera någorlunda även nu.

Nu får istället resenärerna betala för den uteblivna satsningen på underhåll. Göran Perssons svar på SJ:s krav var bara att det där var "typisk moderat politik" fast det då satt tre socialdemokrater i SJ:s styrelse.

2 kommentarer:

 1. Hoppas att den nuvarande regeringen tänker genomföra ngt när det gäller SJ iallafall.

  Omöjligt att ta sig ngnstans nästan, speciellt när man är beroende av kommunaltrafiken.

  Snacka om att man längtar till våren!

  =)

  SvaraRadera
 2. JO DET GÖR VI! Längtar till våren.. fy sjutton vad det här landet är hemskt när det är kallt (även om det är ljust och vackert). Men vi letar efter mera ved till vårt hus nu. För se om vi får tag i någon leverantör. Märkligt nog så blir det billigare att köpa björkved än att betala för mer el (som ändå inte kan värma upp huset lika bra).

  Det är något allvarligt fel på politiken i det här landet... 4 676 kronor kostar vår el för januari.. och en kubikmeter ved kostar kring 900 kronor i dagsläget. Och det räcker ju ända till våren.. ingen skatt är det heller på det. Tänk våra skogar försvinner väl om det ska vara så här kallt, särskilt björkarna.

  Men det begriper väl inte politikerna. Tipsa dom inte för då lägger dom bara skatt på ved!

  SvaraRadera