söndag 21 februari 2010

Sportlovet var kokslov för att det var krig

För 70 år sedan infördes sportlovet, inte för att ungarna skulle få vintersporta, utan för att man skulle slippa värma upp skolorna då i smällkallaste vintern under brinnande krig 1940.

Kriget gjorde att det blev ransoneringar på allt, både koks och kol och varmvatten blev en lyx i den kalla vintern. Så barnen fick lov så att de skulle kunna stanna hemma och inne istället för att frysa i skolorna.

De blev säkert glada då som nu, men sedan fick de veta att de måste gå längre i skolan på vårterminen för att ta igen den förlorade skoltiden. Det första kokslovet varade i hela tre veckor.

Min yngste son har sportlov, fast inte. För han praktiserar på en verkstad och tycker nog att det är bättre att jobba utan uppehåll för något lov. Det är alldeles rätt inställning tycker jag.

Att hyra en stuga i Sälen under högsäsongens sportlov kostar 12 000 kronor. Ohyggligt dyrt. Särskilt denna vinter, när det går att åka skidor överallt.

På Skansen i Stockholm finns det grillar för den medtagna korven och man kan låna sparkar, kälkar och skidor under sportlovsveckan den 1-5 mars, vecka nio, då sportlovet infaller i år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar