tisdag 23 februari 2010

Skräckhistorier från köldens Sverige

Ja nu har jag suttit och läst i tidningarna inte bara om inrasade tak och stängda skolor utan om, att folk verkligen tror att tågen ska gå som vanligt. Och att de blir förbannade på SJ när de fastnar i intet ute i ett snöigt landskap.

Ingenting funkar när strömmen försvinner i tågen, varken toaletter eller värmen förstås. Allt blir mörkt och kontokorten går inte att handla för. Så den som inte har kontanter kan inte få något att dricka.

Förr tiden höll man sig inne och hemma om det var kring 25 minus i södra Sverige (fast jag minns inte att det har varit så kallt). Inte sjutton kan ett vanligt sk civiliserat, elektroniskt samhälle fungera i denna extrema kyla.

I min familj så var två utelåsta från sina jobb för ytterdörrarna frös fast när det var så kallt. Någon fick komma och värma upp dem, så att det till slut gick att öppna.

Men T-banan funkade under jord faktiskt och till och med förbi Gamla Stan, som ju ligger ovan jord. Så det var inte så krångligt.

Och vi är så glada att vi inte fick tåg ut hit till Värmdö, som var planerat i början av 1900-talet (en busshållplats heter Viks Central av den anledningen). Vi slapp spårdragning och har bussar istället. De går för det mesta.

Vår bil är också pålitlig och startar alltid direkt också i 26 graders kyla, som det var i går morse. Det enda som tar lite stryk är elektroniken, som segar en aning, men den funkar också när motorn väl har gått igång och värmt upp resten.

Så här var det under krigsvintrarna. Det var därför sportlovet infördes till att börja med för 70 år sedan (som jag skrev om i förrgår, längre ned i listan). Nu är vi där igen. Vänj er.

Det är bara bluff det där med klimatuppvärmningen. Och idag är det trots allt rena våren med bara minus 10 grader och lätt snöfall. Och ljust ute redan vid sjutiden.

För två år sedan var det plus 8 och den första krokusen slog ut. Just det datum som är i dag. Så står det i min trädgårdsalmanacka. Det kommer en vår!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar