torsdag 16 september 2010

Trebarnsmamman Marina Moravcevic är ett offer

Hon bor i Göteborg och är 33 år gammal. Hon har tre barn. I morse i Rapport på TV togs hon som exempel på hur jävligt det är att vara ensamstående förälder.

Hon har timanställning och tjänar 157 000 per år. I åldersgruppen 20-29 (som hon inte ingår i men det struntade nyheterna i) så har fattigdomen stigit med 300 procent, från 19 procent år 2001 till 76 procent år 2009. Jaha jag trodde det blev 57 procent inte 300 procent. Men Rapport räknar säkert bättre.

Så jämfördes med åldersgruppen 50-64 och hur de har det som föräldrar. Där har naturligtvis inte fattigdomen ökat lika mycket. Det skulle väl ha varit förfärligt om den hade gjort det. Själv är jag 64 år och mina barn är äntligen vuxna och tjänar pengar själva. De flesta barn är vuxna när föräldrarna är så gamla.

Marina Moravcevic har omkring 90 000 i barnbidrag och underhållsbidrag (för det har alla ensamstående med tre barn), men det räknas inte i nyheterna. Och hon har tre efternamn. Så då kanske hon har tre släkter, som också kan ta hand om hennes barn? Eller har hon ingen pappa alls till en enda av dem? Insemination?

Bakom henne stod en ny dator. Och prylarna i köket verkade inte vara särskilt få. Hon hade väl omhändertaget hår, i senaste frisyr, kortklippt och färgat.

Mer fick vi inte veta om henne. Fast det var förstanyhet i Rapport. Tydligen hade hon inte något val alls när hon skaffade sina tre barn.

PS. Jag tog reda på att hon har tre barn med två pappor och båda släkterna verkar vara involverade i omhändertagandet av hennes barn. De heter Linus, Luka och Lea och är 10 år (eller möjligen 11 år), 6 år och 3 år. Hon skriver själv om dem på nätet. Annars skriver hon om fester, partyn, minisemestrar och Köpenhamn. Det verkar inte gå någon större nöd på denna mamma. Dessutom har hon mage att klaga på sitt ena barn när det blir sjukt innan hon hinner lämna över det till pappan! Fy farao. DS.

15 kommentarer:

 1. Jag är med på det mesta i ditt resonemang. Dock räknar Rapport rätt. 19% + 300% är faktiskt exakt 76%, men det är det typiskt nyhetsdrag att göra en sådan matematisk uträkning. Det är samma sak med fetthalten i chips. "Nu 25% mindre fett". Om man började på 20% har det minskat till 15%. Inte så häpnadsväckande som det först verkade. Men Marina tänker nog inte så - hon verkar ha råd med chips också...

  SvaraRadera
 2. Då kanske jag kan försvara mig själv lite.
  Visst, mitt hår é senaste frisyren, som min granne har klippt mig i och som jag själv blekt hemma, köpt på rea. Den nya datorn, är två år gammal och jag har den fortfarande på avbetalning, prylarna jag har i köket har jag fått ärva av grannar, släkt och vänner.
  Visst skriver jag om fester, partyn, minisemester och Köpenhamn, men OM du LÄSER ordentligt så skriver jag att vi skulle åkt till Köpenhamn men inte blev av pga ekonomin, att jag vill åka på kryssning, och den minisemestern jag åkte på, fick jag betalt.
  Klagade jag på mitt barn för att det var sjukt innan jag lämnade till pappan? Ja, med tanke på att innan jag fick anställning så blev jag speciellt tillfrågad HUR jag gör om mina barn blir sjuka eftersom jag é ensamstående. Och alla föräldrar gnäller på sina barn, vilket du garanterat oxå gjort och gör, fast dom é stora och tjänar egna pengar.
  Och jag har inte tre efternamn, utan två, då jag en gång i tiden varit gift.
  Marina M

  SvaraRadera
 3. Jesper: Ohederligt sätt att räkna absolut!

  SvaraRadera
 4. Marina: Nä jag har faktiskt aldrig gnällt på mina barn offentligt. Det är jättetaskigt att göra så. Särskilt när dom är så små som dina är. Och varför lämnar du ut dom på nätet. Själv har jag också tre barn och jag har skrivit en bok om när det var som värst för oss och familjen Ett Sekel av Tystnad heter den och är en dagbok. Men aldrig att jag har lämnat ut dem med namn!

  Jag tycker du verkar vara en barnslig och bortskämd 33-åring. Kanke dags att växa upp? När du är femtio så slipper du dina barn rent ekonomiskt. Alldeles säkert. Då har du inte försörjningsplikt längre. Då kan du återgå till festandet.

  Under tiden så ta hand om dina barn och orkar du inte så har du ju tre släkter att vädja till! Och skaffa inte fler barn nu är du snäll.

  Ursäkta då om jag tog alla dina tre namn för efternamn: Du heter Branislava, men det kanske är ett förnamn?

  Mitt förslag är att du tar bort din blogg om barnen och startar en där du enbart skriver om dig själv. Uppenbarligen vill du bli kändis eftersom du staterar i filmer och uppträder i nyheterna.

  SvaraRadera
 5. Men ärligt, förstår inte VAD som stör dig? Att du inte fick medverka eller vad?
  Jag skriver om mina barn, för jag älskar dom mer än allt annat här på jorden.
  Bortskämd, hahahahaha....du har INGEN aning om mitt liv, det du såg imorse é bara en droppe i havet av mitt liv. Jag gnäller inte över min situation, visst hade den kunnat vara bättre och det finns absolut dom som har det betydligt värre, jag vet att vi klarar oss och det har vi alltid gjort.
  Bara för att man é förälder innebär det inte att man ska ge upp sitt liv, om du gjort det så é det ditt val, men jag väljer att leva både mitt liv som Marina och mitt liv som trebarnsmamma.

  SvaraRadera
 6. Marina: Du har tydligen ingen aning om att du lämnar ut dina barn. Så ekonomin är bara en droppe i havet? Jag vet uppenbarligen mer om dig än du vet om mig. Jag förstår att du måste försvara dig när du har gjort, som du har gjort. Men sluta lämna ut dina barn! De kommer inte att tacka dig för det när de är stora.

  SvaraRadera
 7. Visst, tror du att du vet mer om mig än jag själv så go ahead....tro det då!
  Visst, jag vet jag lämnar ut mina barn och om dom kommer tacka mig eller ej när dom é stora, é ett problem JAG tar hand om när den blir aktuellt, inget du behöver bry dig om.
  En droppe i havet, var detta inslag. Ekonomin é INTE allt här i livet, en mycket behövlig sak, men inte allt! Man kan ha hur mycket pengar som helst, men ändå vara olycklig och eländig.
  Jag försvarar inget, jag förklarar då du inte vet så mycket som du tror dig veta.
  Men jag é glad att jag tydligen väckt något hos dig, eftersom du valt att blogga om mig.
  Ha en fortsatt underbar dag!

  SvaraRadera
 8. Marina: Nej det var inte du utan Rapport som väckte något hos mig eftersom det reportage som gjordes med dig som exempel körde på enligt formulär 1A för det är så synd om alla ensamstående. Det har det varit i minst hundra år. De är alltid helt mol allena i världen med sina stackars barn, så därför tyckte jag att deras exempel var rätt bra när det visar sig att du har tre släkter, som bryr sig om dina barn och dig själv. Ha en bra dag själv!

  SvaraRadera
 9. Det var rapport som tog kontakt med mig för att dom tyckte att ingen pratade om dom ensamstående inför valet nu.

  SvaraRadera
 10. Men Marina du förstår väl att vi äääälskar att se en kuvad och knäckt ensamståede mamma som kan bekräfta våra önskningar om hur en kvinna utan man bör uppföra sig.
  Vi tycker också om att få känna oss lyckade och framgångsrika och då vill vi inte se eller höra att en ensamstående mamma som också har en möblerad lägenhet, leksaker till barnen och dessutom en myckert snyggare frisyr än vi själva har!
  Vi vill helt enkelt att du ska kräla i stoftet för det ger oss makt över dig och det gillar vi också. Då kan vi t ex ha åsikter om hur många barn vi tycker att du ska ha och när du ska skaffa dem. Vi kan också ta oss rätten att skriva om dig och dina barn med namn och allt, samtidigt som vi tar ifrån dig samma rätt genom att kalla dig ansvarslös.
  När vi gör samma sak heter nåt annat.

  Face it baby! Att vara ensamstående mamma gör dig till en legitim måltavla för andras avundsjuka projektioner av egna misslyckanden.
  Dina inkomster kan granskas av personer som inte klarar av procenträkning och som saknar grundläggande insikter om familjeekonomi. Feta och välmående personer med bra materiell standard som tror att din lön, barnbidrag och underhållsbidrag är pengar som oavkortat går till dig och dina egna nöjen.

  /Been there, done that!

  SvaraRadera
 11. Marina: Jag förstår att du gick i Rapports fälla. De utnyttjade dig helt enkelt för de ville köra i det gamla trygga spåret med de stackars utnyttjade ensamstående föräldrarna.

  De utnyttjade dig som ett exempel på något som alltså inte är sant. Det var det för hundra år sedan eller kanske till och med femtio då det inte fanns preventivmedel för kvinnor. Och det var en skam att få barn som ensam mamma. Jag har kusiner, som blev bortlämnade för att mammorna var för unga för att ta hand om dem. Och jag har en syster som blev bortlämnad för att vår mamma dog.

  Men nuförtiden behöver ingen i vårt land varken lämna bort sina barn eller svälta av ekonomiska skäl. Så jag och min mammas generation har fixat det där. Bra va! Ha en riktigt trevlig dag nu!

  SvaraRadera
 12. M: Jag tycker du har en vedervärdig människosyn.

  SvaraRadera
 13. Jag tackar för att er generation fixade detta, dock finns det mycket kvar att fixa här i landet, för väldigt många olika gruppen...men jag hoppas och vet att det oxå kommer.

  SvaraRadera
 14. Det där med procent o procentenheter är fiffigt för det är så lätt att använda det så att det tjänar ens syfte.
  Om andelen "svenskar" med utländsk bakgrund förväntas öka från 20% till 30% de närmaste 10 åren skriver man på t e x "Migrationsinfo" givetvis att ökningen bara är helt försumbara 10 procentenheter. Sverigedemokraten skulle dock helt korrekt hävda att den är förskräckande 50%.

  Båda har rätt! Välj själv det som är hederligast.
  //Pops

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera