lördag 11 september 2010

Jag kommer ihåg 11 september 2001

Jag minns det för att den dagen tittade jag på TV när tornen föll och mina barn ville inte se. De förstod nog alltför väl vad som hände ändå.

Nu idag har jag hört Deepak Chopra tala om att vi behöver förstå att också muslimer miste sina liv i attacken, att många olika sorters människor jobbade i de båda tvillingtornen. Av många olika nationaliteter och många trosuppfattningar.

Michelle Obama har valt att denna dag åka till fälten utanför Shanksville i Pennsylvania där ett plan gick nästan rakt ned i marken. President Obama tänker besöka Pentagon, som också träffades av ett flygplan.

På TV ser jag just nu namnen på de döda läsas upp. Det är en minnesceremoni, som pågår vid Ground Zero, där det nu är en byggnadsplats och nya hus kommer att ta form.

Det var muslimer med anknytning till al Qaida, som genomförde attackerna med de fyra flygplanen varav två flög in i de två tornen i New York. Nästan 3 000 människor dog i anslutning till detta.

Sammanlagt 19 kapare fanns ombord på de fyra planen. Fyra nya skyskrapor ska nu byggas på platsen. Dessutom ett minnemärke och ett museum. Allt ska vara färdigt under 2013.

Den högsta skyskrapan blir 541 meter och USA:s högsta byggnad. Den lägsta blir nästan 300 meter. Det kommer också att finnas två hål i marken där tornen stod, vilket i sig är ett minnesmärke.

4 kommentarer:

 1. Det var inte ett flygplan som träffade Pentagon.

  SvaraRadera
 2. Helena: Nä det var ett ufo? Inte konspirationsteorierna nu igen ;)

  SvaraRadera
 3. Jag kommer ihåg 11:e september 2001.
  Jag jobbade natt och hade lite "knäpp"
  sov tid. Vaknade på källen av att klockradion började sända radio. I vanliga fall sportradion, men nu var et någon slags rapport om en katastrof. Sprang upp och satte igång TVn.
  Trodde inte att det var verkligt, men efter ett par minuter så förstod jag att det var det.

  Det är synd att en del personer idag inte kan se eller vill se skillnaden på terrorister och en religion.

  SvaraRadera
 4. Du är snäll du Maukonen, men jag ser religionen som roten till allt detta onda. Precis som alla -ismer går åt skogen när det blir diktaturer av dem. Det är vår svaghet som människor att vi inte kan skilja på personlig andlighet och en organiserad religion eller en urspårad politisk -ism. Allra värst blir det när religion och politik blir ett.

  SvaraRadera