söndag 5 september 2010

Olika falla ödets lotter

Annika Östberg och Kjell-Eric Eliasson är båda mördare. En av dem fick avtjäna ett symboliskt straff på ett år och fick vård. Den andra vet vi satt 28 år i amerikanskt fängelse och sitter där fortfarande i svenskt fängelse. Hon blir fri först 2011.

Kjell-Eric Eliassons mamma tog livet av sig när hon hade sett sin son dumpa en kropp i brunnen på gården. Kjell-Eric Eliasson nekade till allt han hade gjort och beskriver det som att han har gjort ett misstag i livet. Det får han nu sota för 25 år senare efter att han har blivit avslöjad på internet.

Han har fått ta en paus i sin uppburna position i Lindesberg, som utvecklingschef i kommunen. Han fick avgå med omedelbar verkan.

Annika Östberg höll inte i mordvapnet, men räknades ändå som mördare och dömdes för det i USA. Kjell-Eric Eliasson tog sin flickvän av daga. Carina Olsson, som var 22 år, försvann från sitt hem i Örnsköldsvik den 8 augusti 1985. Hon hade tillbringat natten tillsammans med mördaren och grälat med honom. Polisen misstänkte att Kjell-Eric Eliasson låg bakom Carina Olssons försvinnande. Han nekade och sa att hon var borta när han vaknade på morgonen.

Till slut bröt Kjell-Eric Eliasson ihop efter flera förhör och erkände. Carina Olsson hade dött efter ett gräl och han hade gömt kroppen i en brunn hemma på föräldragården. Där hittade polisen även ett brev där Kjell-Eric Eliasson erkände mordet. Tingsrätten kom fram till att Carina hade dränkts i sitt badkar. Kjell-Eric Eliasson dömdes till rättspsykiatrisk vård. Han ansågs vara frisk efter ett års vård och släpptes fri.

Han har sedan dess skaffat sig familj och skilde sig för ett år sedan från sin fru. Hans barn bor hos honom i den egna villan i Riddarhyttan.

Olika falla som sagt ödets lotter. Ska man då se Kjell-Eric Eliasson som ett lyckat exempel på rehabilitering? Han tycker själv att han fick bra vård. Och han har uppenbarligen varit en produktiv människa efter detta sitt enda misstag. Och ska man se Annika Östberg, som ett offer för en kriminalvård med en helt annan och mer hämndgirig inställning till människor som begått brott i sin ungdom? Och vilket system är då det rätta?

18 kommentarer:

 1. Om man ska se Kjell-Eric Eliasson som ett lyckat exempel på rehabilitering? Nej. Såna som har den personligheten som han har, är svåra att rehabilitera. Man han är ett exempel på hur man kan manipulera "vårdarna" genom att uppträda som de vill och på så sätt bli utskriven.

  SvaraRadera
 2. Anonym: Så du känner honom alltså? Han är en djävul än i denna dag?

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7729012.ab

  SvaraRadera
 3. Han erkände aldrig. Han påstod att hon dränkte sig själv och erkände bara att han gömt hennes kropp. Snart kommer omfattande fakta att publiceras om hans förehavanden dom senaste 25 åren! Det Kjell Erik Eliasson kallar för ett enda missgrepp är ju en terror som stäkte sig över hela Carina Olssons liv med där hon bands och våldtogs som ett i mängden av inslag. Han hade ju dessutom ett sexuelt förhållande med en av sina läkare under sitt straff.

  SvaraRadera
 4. Anonym: Spännande. Ser fram emot detta med de omfattande fakta. Blir det en bok?

  SvaraRadera
 5. Eliasson fick bara ett år. Märkligt! Vilken stjärna. Han kan väl också få ett eget program. Där han riktigt kan sitta och tala om hur man ska göra. Och berätta om varför hans mamma måste ta livet av sig. Fy fan!

  SvaraRadera
 6. Helena: Jo ett radioprogram, vara med i TV och skriva en bok. Det funkar alltid! Då kan han tala ut ordentligt.

  SvaraRadera
 7. Försök att hitta boken Nordisk Kriminalkrönika från 1991 så finns fallet beskrivet om än till Kjell Eriks Eliassons fördel förskönat då verkligheten var mycket grymmare. Dom flesta har ju läst om detta sorgliga exempel av vad som ska föreställa en man på forumet SVENSKAMORD.SE och det kan ju avslöjas att en omfattande mail cirkulation på går just nu mellan forumets medlemmar för att bekräfta saker han gjort under åren han anser sig ha gjort gott. Han har aldrig visat ett uns av samvete och kommer aldrig att så göra. Allt var enligt honom Carinas fel.

  Det kommer mera och alla som har något att tillföra var inte blyga. Det finns personer som är rädda för Kjell Erik men dom vågar inte anmäla honom. I Riddarhyttan hoppas dom bara på att han ska flytta.

  SvaraRadera
 8. Anonym: Jo jag har läst att han tyckte det var förskräckligt att han skulle förlora två nära kvinnor på samma gång. Det var ungefär som om det var någon annan som hade tagit död på dem. Inte han. Fast det där med att köra ut folk ur byn tillhör inte det 1800-talet? Och är det inte tråkigt för hans oskyldiga pojkar?

  SvaraRadera
 9. Det handlar ju inte att köra ut folk från byn! Ska en massa folk i Kjell Erik Eliassons närhet känna sig hotade och tiga för att han har barn? Folk är rädda för honom och förhoppningsvis blir läget annorlunda och det känns mera naturligt att anmäla ett hot från en mördare än det måste kännas med den ojämna kampen mot en chef i samhällstoppen. Dom flesta som fått taskiga vibbar av honom har ju fått alla bitar på plats senaste veckan. Läser man i Brottskrönikan förstår man ju att Kjell Eriks eventuella psykiska störning är en del av hans personlighet och att han borde låsas in permanent. Hans typ av kvinnoplågare blir i stort sett aldrig botade. Ett års semester med bakelser på kafféer och sedan lotsas

  En skillnad mot Annika Östberg och Kjell-Eric Eliasson är ju att han bara dömdes för mordet. Innan mordet begick han ju värre brott sammanräknat än tillexempel Hagamannen men allt detta slapp han ju ifrån eftersom han så effektivt tystade vittnet. Annika Östberg var väl snarare vad Carina Olsson hade blivit om Kjell Erik tvingat henne att hjälpa till vid en liknande situation.

  SvaraRadera
 10. Anonym: Om det är så att folk är rädda för honom är det illa. Men påminner inte ett drev på internet om vilda västern? Jag gillar dem inte i princip. Och nu fick han ju avgå, men lönen kvarstår vad jag förstår. Så han har betald ledighet.

  I min värld är varken män eller kvinnor oskyldiga a priori och jag ser det nog som att båda dessa system: det amerikanska och det svenska har olämpliga delar. Att vi är för naiva ibland. Och tror alla om gott. Särskilt de som utpekas som offer (tänker på Assange-Ardin och inte Carina Olsson). Och att amerikaner kan bli ådömda dödsstraff, men vara oskyldiga är naturligtvis inte heller bra.

  SvaraRadera
 11. I en fungerande värld fanns det ju inga som Kjell Erik Eliasson. Hoppas åtminstone att Lindesbergs Kommun häver sekretessen på den anmälan en kvinna gjorde mot honom efter en utställning som ska ha varit något i hästväg. Nu har ju samhället gjort så vi blivit tvungna att skapa nätverk för att spåra upp en sådan som Kjell Erik. Dom kan ju inte förbjuda människor och offer att minnas bara för att han tycker att denna endaste missgärning borde varit sonat och bortglömt lagom till 1987.

  SvaraRadera
 12. Anonym: Att jag intresserade mig för denna kommunchef var för att jag naturligtvis ville veta vilken kommun det handlade om. Och så långt är jag överens med dej om att det är viktigt att vi har förtroende för höga chefer. Självklart.

  SvaraRadera
 13. Annika Östberg kan ju dessutom tacka herrar som Kjell Erik Eliasson óch deras enkelhet att komma undan med mord för att USA inte ville skicka hit Annika Östberg. Klart att det inte är intressant att skicka någon som dom dömt till ett straff till ett land som inte ens kan stava till ordet. Även om media låter han vara just nu så lär dom gräva friskt för att hitta fler lik i garderoben. Det kommer att dyka upp många berättelser om Kjell Erik inom kort. Folk gillar inte att vara rädda för någon och det finns en hel del som vill berätta sin historia.

  SvaraRadera
 14. När mordet begicks jobbade Eliasson som löjtnant på T3 i Sollefteå. Helt iskallt åkte han till jobbet med C.O i bakluckan, medan hans beväringar och kollegor gick förbi bilen utanför. Han verkade tro att någon rövat bort C.O, förnekade allt. Misshandeln var inte begränsad till ett tillfälle, den var systematisk och Eliasson brände henne bla med cigaretter flera gånger innan. Efter mordet sprang han ca 1 mil på natten för att placera ut hennes bil på ett ställe så det skulle se ut som om hon frivilligt gett sig av. En sådan beräknanade människa är verkligen en fara för andra, och kan aldrig bli botad. HUR har han kunnat bli chef på kommunen?? Han skulle skaka galler för alltid anser jag.

  SvaraRadera
 15. Anonym 21:09: Ja det där är väl 10 000-kronorsfrågan. Är en mördare alltid en mördare? Finns det genuint onda människor? Att ondska finns vet vi, men finns det djävlar i mänsklig skepnad? Finns det förvridna människor, som är svarta inuti hela sitt liv, men ser ut som du och jag? Borde alla mördare för alltid sitta inlåsta? I USA lutar man mer åt det. Se Annika Östberg. Men hur ska vi ha det i Sverige?

  SvaraRadera
 16. Det verkar som Profilen Baldrik från Svenskamord-sidan har bytt forum sedan han fått mothugg där och nu kallar sig Anonym på denna sida...Snälla Baldrik lägg ner- det räcker nu!

  Från en Svenska Mord medlem

  SvaraRadera
 17. Jag försvarar inte Kjell-Erics handlingar, absolut inte, men rätt ska vara rätt. Han är tjänstledig med lön till årets slut, han har inte fått sparken. Därefter upphör hans anställning, han hade bara en tidsbegränsad anställning och inget annat.

  SvaraRadera
 18. Människor som begått brott skall straffas för detta men det är precis lika hemskt utav dessa skribenter på svenskamord.se som förföljer, förtalar,smutskastar både dömda men även vanliga människor som inte är dömda för något brott. Om man skriver, ifrågasätter eller kritiserar vad detta forum gör så brakar helvetet löst. Det har tidigare medlemmar på forumet fått erfara likaså anhöriga till gärningsmän, såsom föäldrar m.m. men även brottsoffer som varit föräldrar osv. till någon har även de blivit uthängda och förlöjligade. Detta forum bedriver en häxjakt av de kommer i dispyt med men även personer som avtjänat straff har de bestämt sig för att jaga rätt på och hänga ut.
  Det är sjuka människor bakom forumet svenskamord.se

  SvaraRadera