onsdag 8 september 2010

FN sviker våldtäktsoffer

Mellan den 30 juli och den 2 augusti i år så våldtogs 242 kvinnor och barn i Kongo-Kinshasa och FN svek dem. I Sverige anmäls närmare 6 000 våldtäkter per år.

Kanske vore det på sin plats med lite FN-soldater i Sverige, som kunde försvara kvinnorna? Jag förstår inte varför vi är så upprörda över våldtäkter i ett land i krig, men inte i Sverige. Något fel är det på siffrorna. Det rör sig om anmälda våldtäkter i båda fallen.

Enligt FN:s siffror så utsattes 1 244 kvinnor i Kongo för våldtäkt under de tre första månaderna i år. I Sverige så anmäldes nästan 6 000 våldtäkter förra året (5 879 enligt Brottsförebyggande Rådet). Således så verkar våldtäkterna i Sverige vara minst lika många som i Kongo.

Då ska man också komma ihåg att Kongo är ett land i krig och att där bor 62 miljoner människor. Sverige är ett land i fred och här bor 9 miljoner människor.

FN:s sändebud Margot Wallström har tidigare i år kallat Kongo för "världens våldtäktscentrum", men blir inte det Sverige?

10 kommentarer:

 1. När verkligheten inte längre stämmer med kartan ritar man i här Sverige helt enkelt om kartan efter politiskt godtycke
  Att försköna faktum och bortse från de samhällsproblem som finns gör inte samhället bättre, snarare motsatsen
  Och varför är det så himla intressant att hemlighålla statistik angående kriminellas ursprung?

  SvaraRadera
 2. Anonym: Aha en sd-are. Jag har redan varit och poströstat (förtidsröstat) som i dag och jag röstade på Alliansen. Allt sådant utpekande i statistiken anses rasistiskt. De är ju svenskar.

  SvaraRadera
 3. Nej Ann Helena Rudberg, alla människor är inte svenskar!
  Du skriver till mig: ”Aha en sd-are.”
  (Du drog tydligen blixtsnabbt den slutsatsen för att jag skrev: ”Och varför är det så himla intressant att hemlighålla statistik angående kriminellas ursprung?”)
  Jag har som du tidigare röstat på alliansen men är faktiskt tveksam denna gång då det politiskt korrekta (som du tydligen ansluter dig till) står mig upp i halsen.
  Bara en sådan sak som att det är ”rasistiskt” att uttrycka minsta lilla (avvikande) åsikt om invandrares förträfflighet.
  Det är tydligen helt ogörligt att diskutera asyl och invandrarfrågor i Sverige.
  Åsiktsfriheten gäller uppenbarligen inte då man kan avfärda en åsikt man inte gillar genom att påstå att motparten är rasist!
  (Om man tog till liknande ”redskap” i andra diskussioner skulle inte mycket bli sagt.)

  Ps Jag har fortfarande inte bestämt mig SD eller Alliansen, men du hjälpte mig kanske på vägen…
  (Och förresten är jag inte rasist!)

  SvaraRadera
 4. Rösta precis som du vill kära Anonym. Det är därför vi har demokrati. Lättretad är du iaf för jag sade bara hur det förhåller sig. Politiskt korrekt? Nä det är jag inte. Då får du läsa på bättre. Du får väldigt gärna diskutera vad du vill här. Och jag beskyllde dig inte för att vara rasist. Läs innantill där uppe så ser du. Kanske skulle jag ha satt en smalji efter så att du hade fattat: Så här ungefär :)

  SvaraRadera
 5. Jovisst blir vi centrum när det gäller våldtäkter om man ser till siffrorna. Margot får väl komma hem och göra en insats. Alltså inte bara stötta Mona.

  SvaraRadera
 6. Helena: Margot förstod vartåt det lutade och flydde landet... ;)

  SvaraRadera
 7. Siffror och statistik över anmälda våldtäkter i Sverige och Kongo tycker jag är mindre intressant. Enligt mig kan inte våldtäkterna i Sverige och Kongo jämföras på samma dag, i alla fall inte när det gäller skadorna kvínnorna får. Det som kvinnorna utsätts för i Kongo borde kallas för något annat än våldtäkt. Vad ska man kalla det för när kvinnorna får knivar uppkörda i underlivet efter genomförd våldtäkt och måste opereras för att kunna bli någorlunda återställda?
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/han-riskerar-livet-for-kongos-valdtagna-kvinnor-1.484392

  SvaraRadera
 8. Maria: Jag tycker inte man kan gradera offers lidande på det där viset. Det är synd om alla våldtagna. Och dom som får knivar uppkörda i underlivet avlider med säkerhet (är det sant dessutom är det inte för att vi ska bli upprörda ännu mer?).

  Men min poäng var väl att något är fel på siffrorna. Och i Kongo blir det dessutom värre och värre enligt de senaste rapporterna. Vad är sant? Inte vet jag. Vet du? Enligt Margot Wallström var det händerna de stack ned i kvinnornas underliv. Det låter mycket som vandringssägner. Vad är sant?

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7744823.ab

  SvaraRadera
 9. Om du läser artikeln som jag länkade till så ser du att kvinnor både knivskärs och skjuts i samband med våldtäkter i Kongo och att det gudskelov finns läkare som ägnar sig åt att reparera dessa skador. Så jag tycker nog att det finns grader även i våldtäktshelvetet. Så länge sådana här våldtäkter begås (begreppet bör dessutom utökas med något mer begrepp (grov misshandel är nästan svagt)så skiter jag ärligt talat i statistik som vill jämställa våldtäkterna i Sverige och Kongo.
  Är verkligen våldtäkt (utan påföljande fysisk misshandel) det värsta en kvinna kan råka ut för? Visst är det en kränkning av den fysiska integriteten och ett brott som polisen ser allvarligt på, men varför blir det för vissa kvinnor ett livslångt trauma?

  SvaraRadera
 10. Maria: Nä det finns ingen sådan statistik som vill jämföra våldtäkter på olika ställen. Krig är krig. Statistik är statistik. Och det märkliga med detta är alltså fortfarande att det sägs att det är fler våldtäkter i Sverige än i ett land i krig. Och i ett land med flerdubbelt så stor befolkning. Nåt är alltså fel. Om du läser den artikel jag länkar till så finns där kvinnor som berättar om övergrepp. Så naturligtvis förekommer de. Precis som de förekommer i Sverige. Det finns ingen som ifrågasätter detta.

  SvaraRadera