söndag 15 augusti 2010

Två döda i Midnattsloppet

I går var jag på Söder där två löpare dog under natten i Midnattsloppet och ett antal löpare fick uppsöka sjukhus.

Det var så varmt, som det aldrig är i Sverige. Jag har upplevt en likadan värme i Kenya eller på Sri Lanka, men det är tropiska länder. Luftfuktigheten gjorde att vi som var där vid Slussen hela tiden svettades.

Jag var där av en mycket glad anledning: bröllop. Min äldste son gifte sig. Och vi hade bröllopsfesten på Hilton. Vi satt i stort sett stilla hela aftonen och alla drack förstås alkohol, men också mycket vatten.

Vi gick därifrån vid midnatt och den taxichafför vi åkte med sade att det var 23 grader också då. Det var ett mycket extremt väder, men vi har inte lärt oss att ta hänsyn till vädret än i Sverige uppenbarligen. Midnattsloppets hemsida är nedstängd i dag.

Vad kan vi lära oss av detta? Gå hellre på bröllop än att deltaga i ett Midnattslopp? Män måste inte alltid bevisa att de klarar allt? Eller ska vi kanske lära oss att vi inte bestämmer över klimatet? Och att vi är skröpliga människor som måste inse att vår kropp har begränsningar?

PS. Nu när klockan är över tolv på dagen går det att gå in på Midnattsloppets hemsida igen. DS.

PSPS. Och här kan ni läsa om Freddie Ferm som dog i loppet. DSDS.

8 kommentarer:

 1. "Män måste inte alltid bevisa att de klarar allt?"
  Menar du att det bara är män som springer midnattsloppet?
  Visst majoriteten är säkert män men det är en hel del, jäkligt många faktiskt, kvinnor som springer. De springer inte , varken män eller kvinnor, för att bevisa att de klarar allt utanför att det är ett intresse och en livsstil!

  SvaraRadera
 2. Kära anonym! Jag förstod att jag skulle få någon man/kvinna på mig! Det är som att trycka på en knapp för vissa. Män har andra krav på sig än kvinnor. Det ingår i mansrollen. De tar ut sig mer. De råkar ut för fler olyckor. De dör oftare i självmord, drunkningar, bilkrascher, de skadas oftare i jobbet. Och det var två män som dog i natt. Hedra deras minne! En var 26 år och den andre i 50-årsåldern.

  SvaraRadera
 3. Igår var luftfuktigheten 83 och idag 42 fick jag höra av en granne. Ja, det var verkligen som i tropikerna. Skönt, men man är inte van. Men hav förtröstan, snart är det jul igen.

  Jag var på fest i värmen. Med ett gäng thailändare och svenskar. God mat och förbrödring.

  SvaraRadera
 4. Nu är det inte på något sätt extremt att motionera i 21 graders värme. Om vi ska skrämmas till att undvika motionsaktiviteter kommer långt fler dö, bara av andra tillstånd. Sen tror jag inte heller att de sprang ihjäl sig som du antyder, för då borde marathonlöpare och triatleter på världsnivå dö som flugor.

  SvaraRadera
 5. Helena: Ja det var verkligen svettigt.. och fantastiskt god mat var det här hos oss också. Och en härligt svalkande bröllopstårta som avslutning. :)

  SvaraRadera
 6. Anonym: Alla är överens om att det var extrema förhållanden, men vi alla har väl fel och du rätt förstår jag. Och det brukar väl dö ett par tre stycken varje år i loppet. Lite spill får man räkna med. Eller hur? Du framstår som en extrem cynisk besserwisser och det är väl det du vill?

  http://www.expressen.se/Nyheter/1.2097051/tva-doda-i-midnattsloppet

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7620922.ab

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/tva-doda-i-midnattsloppet_5137225.svd

  SvaraRadera
 7. Vilken tragedi!

  Igår var vi på grillparty och hade ganska varmt tills att solen gick ner, men då blev det kyligt. Idag har vi däremot 27 grader och medelhavsvärme, vilket känns ovanligt.

  Härligt att i alla fall höra att bröllopsfesten var lyckad.

  SvaraRadera
 8. Tack Ramona! Jo det är så härligt med bröllop så det går inte riktigt att uttrycka. Men jag förstod till fullo när en kompis till min son höll tal och sade att han hade hittat hem. Det gick in hos mig. Så härligt att välkomna denna ryska in i familjen!

  SvaraRadera