De pratar bägge om skolan. Jan Björklund tycker att föräldrar ska tvingas till skolan och se till sina bråkiga barn. Lars Ohly vill stjälpa privatskolor och göra om dem till något allmännyttigt.
Ingen av dem menar antagligen vad de säger. Förslag som inte får något större gehör försvinner i mängden om några veckor när valet är överståndet.
Ohlys förslag är mest ointelligent för det går utan vidare att avsätta pengar till den egna pensionen i miljonklassen för ägare till privatskolor, innan vinsten visas upp. Min yngste son har gått i en sådan skola. Tio miljoner gick på ett par år in i pensionsavsättning till ägarna, som var gifta med varandra. Ska man förbjuda det också?
Men sådan detaljer går naturligtvis inte Ohly in på. Utan det är det gamla vanliga med vinster, som är fult. Det är hur lätt som helst att inte visa upp en vinst utan som sagt att göra diverse andra avsättningar, som gynnar ägare. Så ser det ut i företag.
Jan Björklunds förslag är möjligen lite harmlösare, men har inte med verkligheten att göra. Barn som är bråkiga behöver hjälp från skolan. Inte föräldrar som sitter längst bak i klassrummet. Vad är nästa steg? Att slänga ut ungarna och säga till föräldrarna att de får skola dem själva hemma?
För folkpartiet gäller det att profilera sig och samla fler röster och detsamma gäller vänstern och den gamle kommunisten Lars Ohly. Partierna riskerar annars att drunkna i den kakaofoni av budskap, som vi kommer att få höra nu när valet går in i slutspurten. Och inte kunna göra sig hörda i blockpolitiken.
Men väljarna tycker uppenbarligen fortfarande att ekonomin är den viktigaste frågan. Inte skolan. Även om några "experter" nu påstår att det är så.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar