lördag 14 augusti 2010

President Obama stöder bygge av moské i New York

Femtiotre procent av New York-borna är emot att det blir en moské på nedre Manhattan inte så långt från Ground Zero, där tvillingtornen mejades ned av två flygplan den 11 september 2001.

Men nu ställer sig president Barack Obama på den sida som säger att alla har rätt att utöva sin religion i USA. Bara de följer de gällande föreskrifterna så får de bygga sin moské.

Presidenten passade på att ta inledningen av Ramadan, fastan, för att ge sitt stöd till alla världens muslimer.

Motståndarna till moskén är bland andra förre vice presidentkandidaten Sarah Palin och förre borgmästaren i New York Rudy Giuliani.

Borgmästare Giuliani var den som samlade New York-borna när World Trade Center drabbades av terrorattacken 2001. Han menar att imamen, som ska förestå denna moské har anknytning till terrorister.

Presidenten har också kallats anti-amerikan av motståndare till moskén. Antalet muslimer i USA är mycket lägre än i Europa. Siffrorna förhåller sig som 1:7. I Europa är det sju gånger så många invandrade muslimer som i USA.

23 kommentarer:

 1. Totalt obegripligt, en skymf!

  SvaraRadera
 2. Det bästa för USA är, att Obama utgår vid nästa val till president!
  Det var "vitingarna" som valde honom och de har redan tröttnat!
  En moské vid "Ground Zero" är, att hedra de "muslimska terroristerna" som mördade över 3000 männsikor "September 11, 2001"!
  Vad tänker "karln" med, egentligen!
  Det hela påminner mest om Storbritanniens Neville Chamberlains "Peace in Our time - papper" vilket inte var värt, att torka sig i....... med ens en gång!
  Adolf Hitler fick sig ett gott skratt då och Islam får sig ett gott skratt nu!

  SvaraRadera
 3. Ett offensivt tilltvingade bygge just i närheten av Ground Zero är väl knappast ett brobyggande mellan olika folkgrupper. Snarare ett brobyggfäste för en framstöt mot nya erövringar. Alla känslor som förknippas med 11 septemberdådet negligeras. Tolerans och empati , hänsynstagande lyser med sin frånvaro. När man bara kräver tolerans av den andre men aldrig visar den själv då är det riktigt illa. Men kanske hoppas förespråkare för bygget att om 50 år finns det bara muslimer som bor där?

  SvaraRadera
 4. Med tanke på att 11 september var mer eller mindre ett insideraffär så tycker att man ska även förbjuda byggande av kyrka i närheten av den.

  http://www.youtube.com/watch?v=lsWZHKIg3Cs

  Jag tror inte att det var ett flygplan som träffade pentagon och därmed har attacken skett av kristna terrorister.

  SvaraRadera
 5. Iranska oljebörsen: åh nej inte dessa konspirationsteorier igen. Räcker det inte med verkligheten?

  SvaraRadera
 6. iranska olje börsen14 augusti 2010 kl. 11:23

  Konspirationsteori är det knappast. Det finns på bild att en missil träffar pentagon.

  http://www.youtube.com/watch?v=lsWZHKIg3Cs

  Det borde få en att höja ögonbrynen.

  SvaraRadera
 7. Iranska: Ja den som ser en missil där tror på all världens sagor också... förstår jag. Och det finns behov för sånt också. Visst! Men inte i realpolitik.

  SvaraRadera
 8. Hade moskén kunnat byggas om inte Obama hade suttit där uppe och älskat religionsfrihet när det gällde muslimer - bara det inte sker i muslimska länder.

  Vem betalar mosken? Jag tyckte jag såg någonstans att han som står för det var utfattig för nåra år sen. Saudierna igen, som betalar så många mellanösternstudier i USA för att de ska säja rätt saker?

  Vatikanen skulle börja propsa på att bygga en kyrka i Riyadh.

  SvaraRadera
 9. Hanavi: Här kan du läsa om gruppen bakom:

  http://www.examiner.com/political-buzz-in-new-york/the-cordoba-initiative-mosque-near-ground-zero

  Här är deras hemsida:

  http://www.cordobainitiative.org/

  Och är är imamen bakom:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Feisal_Abdul_Rauf

  Och här står ännu mer:

  http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=8358&Itemid=31

  Och här är mer:

  http://hnn.us/roundup/entries/127499.html

  SvaraRadera
 10. Córdoba var huvudstad i det islamska väldet under den senaste religiösa erövringen genom Afrika och upp i Europa:

  Córdoba was captured in 711 by a Muslim army: in 716 it became a provincial capital, depending from the Caliphate of Damascus; in Arabic it was known as قرطبة (Qurṭuba). In May 766, it was elected as capital of the independent Muslim emirate of al-Andalus, later a Caliphate itself. During the caliphate apogee (1000 AD), Córdoba had a population of roughly 400,000 inhabitants though estimates range between 250,000 and 500,000. In the 10th-11th centuries Córdoba was one of the most advanced cities in the world, as well as a great cultural, political, financial and economic centre. The Great Mosque of Córdoba dates back to this time; under caliph Al-Hakam II Córdoba received what was then the largest library in the world, housing from 400,000 to 1,000,000 volumes.

  SvaraRadera
 11. Apropå Amerika. Såg att din grej om Kennedys gick upp som tionde mest lästa på Newsmill. Visst är det kul när gamla inlägg får liv. Man blir så förvånad. Men det är den långa svansen som läst. Det har hänt mig också. Mitt inlägg hette Bo Lundgren och den finansiella avgrunden. Gissa jag blev snopen när den kom tillbaka på listan. Grattis till dig!

  SvaraRadera
 12. ""Córdoba var huvudstad i det islamska väldet under den senaste religiösa erövringen genom Afrika och upp i Europa:""???

  Senaste? Det var väl den första!!!
  Vad hände med belägringen av Wien 1683?? Det var väl ända det senaste Jihaden mot Europa. Sedan var det två Jihad mot Indien...Afrika...blev det någonsin Jihad mot Afrika? Förutom att de koloniserade och tog slavar och hade ihjäl sedavanliga miljoner.

  SvaraRadera
 13. New Yorks nuvarande borgmästare Michael Bloomberg, som är av judisk börd, är också på samma sida som Obama.

  SvaraRadera
 14. Helena: Det där med Kennedys begriper jag inte... ett mysterium!

  SvaraRadera
 15. Anonym 15:45: Ja jag tänkte väl att alltid finns det någon petimäter, som rättar mig! Och det var rätt!

  Jihad? Nä det var ju en erövring som hette duga av Spanien eftersom det påverkade kulturen i grunden. Men Wien är väl inte särskilt islamistiskt vad jag vet.

  Och jag förstår det rätt så är det så de islamistiska tänker sig världen, som en erövring på alla plan även tankemässigt och att det är därför som det heter Córdoba Initiative.

  De ser det som att vi har inte kommit dit än. Medan vi ser det tvärtom som att detta är något uråldrigt förlegat. En grund för många motsättningar.

  SvaraRadera
 16. Helena igen: Jo jag har funderat över Obamas bakgrund för han är ju inte bara uppvuxen på Hawaii utan också i Indonesien. Han kanske har problem med sina pappor (en biologisk och en styvpappa). Och sedan fick han bo hos morföräldrarna ett tag. Det är ju ett känt faktum att sådana barndomens påverkanden har djupa orsaker till vad människor gör i vuxen ålder. Vi får väl se hur det går.

  Men visst hade det varit konstigt om en svensk statsminister hade tyckt att man kunde riva hus vid Norrmalmstorg och bygga en moské där istället (till exempel).

  SvaraRadera
 17. Cuben: Jo Bloomberg har ju åtminstone någon anledning att ha en åsikt i denna fråga. Och USA vilar ju på att alla ska ha religionsfrihet så det är ett dilemma. Vi får väl se hur det går. Ännu är det bara beslutat om att de får riva huset, som jag begriper det. Men måste inte byggplanerna godkännas också? Och kan byråkraterna gå emot både borgmästaren och presidenten? Intressant.

  SvaraRadera
 18. Hoppsan! Jag såg nu på text-TV att Obama har begripit att presidenten inte har till jobb att bestämma om huruvida en moské ska byggas på nedre Manhattan eller inte. Utan bara uttalade sig i allmänhet om religionsfriheten. Snacka om att backa!

  SvaraRadera
 19. Här kan man läsa:

  http://tvnz.co.nz/world-news/obama-backs-off-ny-mosque-remarks-3701835

  SvaraRadera
 20. Och här kan ni läsa:

  http://www.nytimes.com/2010/08/15/us/politics/15mosque.html?partner=rss&emc=rss

  Men han sade ju att de hade en rätt att bygga en moské på nedre Manhattan om de bara följde de bestämmelser som finns...

  Han fick väl för mycket på skallen av alla... ;) skönt att se att det går att rätta en president. Men vad tycker han egentligen?

  SvaraRadera
 21. yo ann Helena du har ingen aning vad du snackar eller hur du kommer med fakta som du inte vet själve gå och lär dig historien först sen kommer du hit och snacka okej

  SvaraRadera
 22. Ursäkta Helena, men världen är verkligen inte den du tror. Ut och res, det skulle göra dig gott! Öppna ditt hjärta, du kan inte må så bra som känner sån hat! Och till sist,hur i hela världen har du tid att skriva så många inlägg? Gör du inget annat? Gå ut på mission i stället, och häpna muslimer med dina "goda" kristna värderingar!

  SvaraRadera