fredag 13 augusti 2010

Mamma är bäst (sic!)

Socialtjänsten reagerade inte på att femårige Mikael under alla sina år var utsatt för vanvård. När familjen fick besök och skulle kollas visade de upp en annan lägenhet än den där de bodde.

Mamman var psykiskt sjuk och skrek och svor åt pojken. Han levde i kattbajs och mögel. För tre år sedan anmälde närstående att pojken var vanvårdad och luktade illa och att han var mycket tyst.

Släktingar, bekanta och grannar har försökt att hjälpa pojken, men det ledde endast till att mamman rekommenderades att söka upp öppenvården i psykiatrin.

Nu äntligen har socialtjänsten i den lilla staden reagerat efter många anmälningar om vanvården. Pojken befinner sig nu hos sina farföräldrar och ska få stanna där. Men skadorna kommer att sitta i livet ut.

Mamman är försvunnen och vistas på annan ort och pappan är anmäld för barnpornografibrott. Han säger att det är ett missförstånd, men medger att han inte har kunnat ta hand om pojken. Och att han hade gett upp om honom.

Här berättar ett sådant barn: " Jag var ett sånt bortglömt barn. Vill egentligen inte berätta, inte många som vet. Jag skäms på något sätt. Var inlåst stora delar av dygnet i min mammas och mitt sovrum, för att hon var ute och söp och raggade karlar som hon tog hem och kn....a framför ögonen på mig. Ofta var jag så törstig så att jag drack ur mammas potta som var under hennes säng. Orkar inte säga så mycket mer detta är så svårt. Men jag blev som sagt omhändertagen när jag var 5 år. Mager, med trasiga och för små kläder och skor. Mådde dåligt och hade svåra mardrömmar tills jag var 16-17 år. Och jag blev INTE slagen, men har ändå lidit svårt."

Gör Barnkonventionen till lag så att tyngdpunkten flyttas från den vuxna mamman och pappan till barnet!

Jag har gjort ett blogginlägg på Newsmill av ovanstående. Där har jag också tidigare krävt att Barnkonventionen ska bli lag.

3 kommentarer:

 1. Tyvärr så har socialen den synen att den biologiska mamman ALLTID är bäst för barnen.

  Att göra ordentliga utredningar och följa upp varje anmälan som kan svärta ned och försämra bio-mammans rätt till att ha vårdnaden om sina/sitt barn är därmed icke möjliga eller bör undvikas. (ironi)

  Det är skandal att barn kan bli så vanvårdade och utsatta för en asocial miljö med socialens goda minne.

  SvaraRadera
 2. Jo Maukonen du kämpar ju med den äran för alla dessa barn varje dag. Jag tycker det är förfärligt att vi fortfarande ser barnen som främst mammans ägodelar och att vi tillåter att barn far så illa. Här fanns ju ändå i detta fall i omgivningen vuxna, som försökte påtala vad som pågick.

  SvaraRadera
 3. Självklart ser inte majoriteten av dagens socialsekreterare mamman som den som alltid är bäst! Inte heller anser vi att barnen är mammans ägodelar. Media har tyvärr en förmåga att vinkla historier om barnen på ett sätt så att inte alla fakta kommer fram (dessutom finns sekretessen att ta hänsyn till). Det riktigt stora problemet för socialtjänsten idag är alla anonyma anmälningar! När man får en anonym anmälan har man ingen att koppla tillbaks till och få mer information som skulle varit mycket värdefull. Vi kan endast gå till barnens föräldrar i det skedet. Om vi då inte ser något som ger anledning till att öppna en utredning så avstannar allt där.

  Om fler människor kunde ta sitt ansvar och stå för sin oro för barnen så skulle mycket vara vunnet. Jag ser barn som mår ofantligt dåligt varje dag och vet att de är många fler. Jag håller dock med dig i att barnkonventionen borde bli lag!

  SvaraRadera